Angel uit oorlogsdreiging Turkije-Syrië

ANKARA (Reuters, AP) - Turkije heeft aanwijzingen dat de leider van de Koerdische Arbeiderspartij, Abdullah ücalan, Syrië heeft verlaten en zich in Irak bevindt. De Turkse minister van Defensie Sezgin zei gisteren te vermoeden dat Damascus er tevens voor heeft gezorgd dat de PKK-rebellen hun acties vanuit Syrië en de door Damascus beheerste Beka'a-vallei in Libanon hebben gestaakt.

Sezgins uitspraken lijken een opening te bieden voor een diplomatieke oplossing voor het conflict tussen Turkije en Syrië. Hij zei dat Ankara bereid is tot een dialoog en de vorming van een bilaterale werkgroep om het geschil op te lossen, als Syrië bewijs levert dat het zijn steun aan de PKK heeft beëindigd.

Ook de Turkse minister van buitenlandse zaken Ismail Çem zei gisteren op de Turkse televisie dat Damascus de juiste signalen uit lijkt te zenden. Maar hij weigert nog met zijn Syrische collega om de tafel te gaan zitten voordat bewezen is dat Damascus zijn gedrag daadwerkelijk heeft verbeterd.

Turkije beschuldigt Damascus ervan de Koerdische Arbeiderspartij en zijn leider ücalan te steunen. De laatste weken is dit conflict zo hoog opgelopen dat Ankara met militaire acties dreigt als Syrië PKK-leider Ocalan niet uitlevert en de partij blijft steunen. Syrië ontkent dat het de Koerdische afscheidingsbeweging helpt of ücalan verborgen hield.

Verscheidene Arabische leiders, de Verenigde Staten en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, hebben de laatste weken geprobeerd Turkije tot een vreedzame oplossing van zijn conflict met buurland Syrië te bewegen. De woorden van de Turkse ministers lijken deze opening te bieden.

Eerder al reageerde Turkije voorzichtig positief op Syrische voorstellen om de crisis te bezweren. Die voorstellen waren vervat in een boodschap van de Egyptische president Hosni Moebarak die diens minister van buitenlandse zaken Amr Moessa aan Turkije had overgebracht. Minister Çem zei dat uit die boodschap blijkt dat de Syriërs tegemoet willen komen aan de Turkse “zorgen”.

De Turkse minister noch zijn Egyptische ambtgenoot wilde iets zeggen over de inhoud van de boodschap van Moebarak, die verleden week tussen Damascus en Ankara pendelde in een poging beide partijen dichter bij elkaar te brengen. De Turkse krant Sabah meldde evenwel dat Syrië heeft ingestemd met Turkse eisen en in de boodschap te kennen geeft dat het zijn steun aan de Koerdische rebellen intrekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden