Anesthesisten tegen Hollandse castratie biggen

In de discussie over kooldioxide als verdovingsgas hebben de dieranesthesisten nu officieel stelling genomen: hun internationale organisatie is tegen castratie van biggen onder CO2-verdoving.

De CO2-verdoving waarmee Nederlandse varkenshouders hun biggen castreren, deugt niet. Dat vindt de mondiale organisatie van dieranesthesisten.

De anesthesisten, verenigd in de Association of Veterinary Anaesthesists (AVA), veroordelen expliciet de Hollandse praktijk. Daarbij baseren ze zich op diverse studies.

Volgens de ruim 450 leden tellende AVA is kooldioxide-verdoving ’geen geschikte of te adviseren techniek’ voor castratie van biggen. In de verklaring wordt gesteld dat het CO2-gas de biggen pijn bezorgt, onder meer door irritatie van de luchtwegen. Daarnaast worden onder meer spiertrekkingen en stress waargenomen.

Kooldioxide is al langer omstreden als verdovingsgas. Er zijn diverse internationale wetenschappelijke studies die zich tegen deze castratiemethode uitspreken. Nederlandse varkenshouders hebben de verdoving ingevoerd onder druk van de Nederlandse supermarkten, als alternatief voor onverdoofde castratie. Castratie voorkomt dat varkensvlees in de pan gaat stinken (berengeur).

Volgens AVA-bestuurslid Hans Nieuwendijk, tevens motor achter het statement, is het gebruik van CO2 als verdovingsgas onbegrijpelijk gezien alle informatie die daarover bestaat. Nieuwendijk wijst erop dat ook de napijn van castratie niet wordt bestreden met de verdoving. „En castratie is een van de meest pijnlijke ingrepen die je je kunt voorstellen”, zegt hij. „Je zou de biggen na castratie een pijnstiller moeten toedienen. Maar dat kost een dubbeltje en dat heeft men er niet voor over.” Nieuwendijk weet ook uit ervaring hoe CO2 irriteert. Als dierenchirurg gebruikt hij het gas in zijn praktijk bij inwendige operaties.

Actiegroep Varkens in Nood ziet in de oproep van de AVA aanleiding om opnieuw de verdoofde castratie ter discussie te stellen. Varkens in Nood is tegen castratie omdat slechts één procent van de biggen daadwerkelijk een zogenaamde stinkerd is. „Dat komt overeen met een kans van minder dan één keer in de dertig jaar dat een consument problemen ondervindt met berengeur”, aldus voorzitter Hans Baaij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden