Opinie

Andruw Jones was zo safe als de Bank of England

Wie ooit het vliegveld van Curaçao bezocht heeft en er de sportbar heeft bezocht, weet hoe groot en beroemd honkballer Andruw Jones is. Voor de eilandbewoners is hij hun grootste sportheld ooit. Je ziet zijn shirt, diverse posters en actiefoto’s; alles ademt honkbal en Jones. De vraag is of de eigenaar van dat etablissement zijn winkelinrichter nu moet gaan bellen om de boel aan te gaan passen, want Jones werd donderdagavond ontslagen bij de Los Angeles Dodgers.

Is daarmee zijn roemrijke loopbaan tot staan gekomen? Is hij nu niet meer Neerlands best betaalde profsporter?

De Dodgers lijfden de outfielder ruim een jaar geleden in voor 36 miljoen dollar. Jones vertrekt nu uit ’Tinseltown’ met de toezegging dat iedere dollar van dat contract betaald zal worden. Let wel: voor de 22,1 miljoen die hij nog dient te ontvangen is een ’betalingsspreiding’ van zes jaar overeen gekomen. Voor het geval onze held een beetje krap bij kas komt te zitten.

Feit is wel dat deze aardige jongen vrij snel aan het einde van zijn sportleven is gekomen. Tien jaar lang was hij de trots van de Atlanta Braves en werd hij voor eeuwig beroemd op zijn eigen eiland.

Hij kon slaan en vertoonde een gazelle-achtige soepelheid in het veld. Alles wat bij hem in de buurt werd geslagen, ving hij. Hij was zo safe als de Bank of England. Daarnaast was hij sociaal, aardig en hielp hij oude dametjes bij het oversteken. Hij gaf veel geld aan goede doelen en had, in de staat Georgia, een hoge aaibaarheidsfactor. De mensen liepen weg met onze landgenoot, die nooit in Nederland honkbalde.

Twee jaar geleden, toen hij zo’n beetje op zijn top was in Atlanta, raakte hij gevoelig voor (rug)blessures, maar maakte hij wel zijn eerste opwachting met de nationale ploeg. Zonder indruk te maken overigens, want zijn opspelende musculatuur weerhield hem van heldendaden. Die had hij graag willen verrichten, want wie in Nederland weet nou wie Andruw Jones is, nietwaar?

Vanaf verleden jaar ging het snel. Hij werd verkocht, werd in één klap steenrijk, moest gaan aarden bij een andere club, kreeg zijn goede vorm niet meer te pakken, raakte aan de sukkel en werd tegen het einde van afgelopen seizoen zelfs buiten de ploeg gezet.

Jones mag nu kiezen bij welke club hij gaat spelen, maar wie wil hem nog? De clubs staan bepaald niet te trappelen. Men fluistert dat hij te zwaar geworden is en niet goed overwinterd heeft, dat zijn dagen geteld zijn.

Wellicht dat hij weer een plekje krijgt bij zijn vertrouwde Atlanta Braves. Die kans bestaat, kon je gisteren opmaken uit berichten uit Amerika. En wellicht krijgt hij zijn lichaam nog in de plooi om met Oranje mee te spelen tijdens de World Baseball Classic, in maart . Dat gun ik deze aardige man zeer: nog één keer aan zijn landgenoten (medespelers en honkbalvolgers) laten zien hoe goed hij is.

Mocht u nog eens op het vliegveld van Curaçao een kop koffie gaan drinken, kijk dan goed rond in de thuishaven van deze nationale held, een man die wij niet kennen. Ik ben ervan overtuigd dat niemand hem herkent als hij hier door de Kalverstraat zou lopen. De best betaalde Nederlandse profsporter ooit. En wij hebben geen idee*

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden