Andrine Flemmen nieuw gezicht bij reuzenslalom vrouwen

SOLDEN (SID, Reuters) - Hermann Maier heeft gisteren in Sölden de eerste reuzenslalom van dit seizoen voor de wereldbeker gewonnen. De 25-jarige Oostenrijker, vorig jaar eindwinnaar van drie wereldbekers (Super-G, algemeen en reuzenslalom), zegevierde met een tijd van 2.10,74. Het was voor de tweevoudig olympisch kampioen de twaalfde overwinning in een WB-wedstrijd.

'Monster Hermann' moest evenwel wat improviseren voordat hij de winst binnen had. “In de eerste manche deed ik het uitstekend, foutloos. Maar in de tweede ging ik wat moeizamer over het parcours en was er wat improvisatie nodig. Het was een zware klus, ik hoop de komende tijd nog wat meer kracht te krijgen.”

Zijn landgenoten Stephan Eberharter en Heinz Schilchegger eindigden in Oostenrijk als tweede en derde met een tijd van respectievelijk 2.12,34 en 2.13,08. Vooral Schilchegger was zeer content met die prestatie. “Te meer omdat mijn vriendin uit deze regio komt. Dat maakt het nog mooier.”

Ook plaats vier was voor een skiër uit Oostenrijk: Christian Mayer (2.13,13). Overigens was er ook een Nederlandse deelnemer in het Oostenrijkse oord. Rogier Oosterbaan (19) finishte in de eerste manche van zijn eerste wereldbekerwedstrijd als 59e, op dik vijf seconden van Maier. Omdat alleen de beste dertig van het klassement in aanmerking kwamen voor de tweede run, mocht Oosterbaan daarbij toekijken.

Een dag eerder behaalde de Noorse Andrine Flemmen de eerste seizoensoverwinning in de reuzenslalom bij de vrouwen. De Oostenrijkse Alexandra Meissnitzer eindigde na twee manches als tweede met 0,28 seconde achterstand en de Italiaanse Deborah Compagnoni als derde op 0,57.

Voor de 23-jarige Flemmen betekende dit de eerste WB-overwinning in haar loopbaan. Haar beste prestatie was vorig seizoen de derde plaats in Park City. Flemmen is bovendien de eerste Noorse vrouw met een reuzenslalom voor de wereldbeker achter haar naam.

In Sölden was zij lange tijd sprakeloos van verbazing. Na enige tijd zei ze: “Ik kan het niet geloven. Het enige waar ik op durfde hopen was een plaatsje op het podium”.

“Goed voor onze sport dat er een nieuw gezicht op het ereschavot staat”, gaf Compagnoni als commentaar. “Flemmen is voor mij geen verrassing. Zij was vorig seizoen al goed.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden