Andries en Tijs wilden er té graag bij horen

Een historisch moment afgelopen weekend: de allerlaatste 'Knevel & Van den Brink'. Een enigszins beladen laatste seizoen, vanwege Knevels ongelukkige uitglijder eind juli rond de vliegramp met de MH17. "Hoe zou je broer er nu aan toe zijn?", vroeg hij aan nabestaande Leonie Vleesenbeek. Het hele land op z'n achterste benen.

Als Knevel die vraag vijftien jaar geleden had gesteld, had hij er iets heel anders mee bedoeld. Geen verwijzing naar een val van tien kilometer hoogte, zoals nu, maar naar het hiernamaals. "Hoe zou je broer er aan toe zijn?", zou tóen door de kijker zijn opgevat als een hint naar hemelse zaligheid. Knevel was immers van de EO. Mooi zo. Niemand boos.

De perceptie van de EO is echter veranderd. Van een specifiek eigen geluid was bij 'K&B' nauwelijks sprake. En dat terwijl de show er in 2007 juist kwam omdat Andries Knevel en Tijs van den Brink meer geloof wilden aan de Hilversumse praattafels. 'Pauw & Witteman' was volgens het EO-duo te links-liberaal, te seculier en te grachtengordelig. Hoog tijd voor een talkshow met een duidelijk christelijke invalshoek en andere gasten. En zo verschenen in de eerste uitzendweek Daphne Deckers, Lucille Werner en Georgina Verbaan...

Jaar na jaar ging het zo door: precies dezelfde genodigden die je bij alle andere omroepen ook al zag. Dit seizoen waren het: Jort Kelder, Hans Klok, Gerard Joling, Bart Chabot, Sandra Schuurhof, Frits Wester en Johan Derksen. Verder: Arie Boomsma, Ruben Nicolai en - in de laatste uitzending - Jeroen Pauw, die hun nieuwe shows mochten pluggen. Als 'K&B' al verschilde van andere praat-tv zat het hem in de nuance. Minder showy dan 'RTL Late Night', en vriendelijker dan 'P&W', maar ook minder humoristisch. En net wat meer aandacht voor vervolgde christenen. In elk geval meer sport. Knevel en Van den Brink zijn zo dol op voetbal dat zelfs de eerste halve maand van Louis van Gaal bij Manchester United al een item was. 'Duider' was Peter R. de Vries, ook weer zo'n usual suspect.

Zelden maakte 'K&B' het verschil. Dieptepunt was het bezoek vorige maand van Nico Dijkshoorn. Toen die een loflied bracht op Bob Dylan, uitgezonderd diens christelijke songs ('het tekstuele nulpunt'), begroetten Knevel en Van den Brink die toevoeging met een hartelijke lach. Dijkshoorn: "Dylans bekering tot de Heer heeft zijn taalcentrum aangetast. Het werden ééndimensionale, ontzettend blije teksten. En dan die foto met de paus." Geen enkel weerwoord. Sterker, het EO-duo leek zijn gast bij te vallen. Dijkshoorn: "Toen het slechter ging met Dylan..." Van den Brink: "Ging het beter met zijn muziek".

Andries en Tijs deden heel erg hun best om erbij te horen. Bij het wereldje van klatergoud, zoals dat vroeger in hun kring heette. Een jubelzang op de 70-jarige Freek de Jonge, het fêteren van Liesbeth List (ze mocht zelfs een keer bij Knevel op schoot), de twee overtuigde calvinisten draaiden zich in alle bochten om het celebrity-circuit ter wille te zijn. Telkens vroeg je je af: klopt dit wel, schuurt het niet? Is het wel des EO's om een wereld die tot voor kort werd gemeden nu plots zo innig te omhelzen? Ze wílden te graag, Knevel en Van den Brink. Goed dat ze stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden