ANDRIC, KRONIEKSCHRIJVER VAN BOSNIE

Ivo Andric (1892-1975) is een Bosnisch schrijver, afkomstig uit een Servisch-Kroatische familie, schrijvend in het Servo-Kroatisch - want een aparte Bosnische taal bestaat niet.

In Bosnië ziet men Andric als 'een van ons', omdat zijn geboorte-streek uitgangspunt is van zijn oeuvre. Maar omdat hij een groot deel van zijn leven in Belgrado woonde, eisen ook de Serviërs Andric op. Zij beschikken over een Andric-Stichting, een Andric-museum en een Andric-huis. Nog weer anderen menen dat Andric Kroaat is, omdat zijn moeder van katholieke huize was.

Andric werd geboren in het dorp Dolac, het dorp komt terug in zijn roman 'De kroniek van Travnik'. Zijn belangrijkste roman, 'De brug over de Drina', speelt in Visegrad, waar Andric opgroeide. Beide romans werden dit jaar herdrukt.

'De brug over de Drina' is de geschiedenis van een brug die in de 16e eeuw werd gebouwd en het middelpunt was van het stadje Visegrad. Voor Andric was de brug het symbool van de verbinding tussen Oost en West. Maar de brug was ook de vluchtweg van de Turken, toen de Oostenrijkers Bosnië in 1878 innamen, nadat het land meer dan vier eeuwen door de moslims van het Ottomaanse Rijk was overheerst. Vanaf 1878 tot 1914 maakte Bosnië deel uit van het Habsburgse Rijk. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de brug gebombardeerd. De Drina is tegenwoordig officieel de grensrivier tussen Servië en Bosnië.

Andric studeert filosofie in Zagreb, Wenen, Krakau en Graz. Als hij tijdens de Eerste Wereldoorlog terugkeert naar zijn vaderland, wordt hij opgepakt wegens zijn lidmaatschap van de revolutionaire beweging 'Jong Bosnië', een organisatie die verantwoordelijk is voor de moord in Sarajevo op de aartshertog Franz Ferdinand in 1914. Hij gaat drie jaar de gevangenis in. De Tweede Wereldoorlog bracht hij door in Belgrado. In die tijd schreef hij 'De kroniek van Travnik' en 'De juffrouw' en 'De brug over de Drina', waarvoor Andric in 1961 als eerste 'Joegoslaaf' de Nobelprijs voor literatuur ontving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden