'Andreotti had geen banden met maffia'

PALERMO - Het hof van beroep in Palermo heeft de 84-jarige ex-premier van Italië Giulio Andreotti gisteren vrijgespoken van de aanklacht dat hij banden met de maffia zou hebben gehad.

Tien jaar geleden begonnen openbare aanklagers de zaak tegen de christen-democraat. Die strandde in oktober 1999 in eerste instantie voor de rechtbank in Palermo. De aanklagers gingen in beroep. Zij stelden dat Andreotti als voorman van de christen-democraten in de jaren zeventig gemene zaak maakte met de georganiseerde misdaad op Sicilië. Hij zou zich van steun van de maffia voor zijn partij en zichzelf hebben verzekerd.

De beschuldigingen kwamen vooral van een aantal maffioso die na hun aanhouding een boekje opendeden. De zaak leidde in Centraal-Italië tot een aparte aanklacht. Andreotti zou medeplichtig zijn geweest aan de moord op een journalist in 1979. Na vrijspraak in eerste instantie werd hij daarvoor half november in hoger beroep tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het hof van cassatie moet deze uitspraak echter nog bevestigen. Gebeurt dat dan krijgt de ex-premier voor de rest van zijn leven huisarrest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden