Andreotti: 'De mafia is tegen mij'

ROME - Op het kantoor van de christen-democratische internationale in Rome heerst verslagenheid. De doos met documenten met uiterst belastend materiaal voor oud-premier Giulio Andreotti is naar de Senaat in Rome overgebracht.

MONIQUE DE HEER

De nestor van de christen-democratische politiek in Italie wordt niet alleen verdacht van corruptie, waarvan al zoveel politici zijn beschuldigd. Andreotti zou betrokken zijn geweest bij zeker drie moorden, waaronder die op mafiabestrijder Carlo Alberto della Chiesa. De man die zeven maal premier was van Italie en iedere denkbare ministerspost vervulde, zou een ordinaire moordenaar zijn.

"Italie beeft" , schreef het dagblad La Repubblica gisteren. Andreotti ontkent intussen krachtig. Voor Arnaldo Tarullo, ideoloog van de christen-democratische internationale, is het een zwarte dag. Hij wordt veel gebeld uit het buitenland. Iedereen wil weten wat er aan de hand is. Giulio Andreotti, die op menige topontmoeting aanzat bij Margaret Thatcher, Helmut Kohl en Hans van den Broek, zou vijanden uit de weg laten ruimen? De uitleg valt Tarullo zwaar. "Als partij blijven wij solidair met senator Andreotti. We verwachten dat zijn onschuld zal worden aangetoond. Het is een heel moeilijk moment. Dit schandaal heeft hem kapotgemaakt. Andreotti was altijd de bekendste politicus in het buitenland. Nu ook, maar met een ander imago."

Lang gezwegen

Het bewijzen van die onschuld kan nog een heel karwei worden. De rechters uit Palermo, die het materiaal naar Rome stuurden met het verzoek de parlementaire onschendbaarheid van Andreotti op te heffen, zijn heel zeker van hun zaak. De twee belangrijkste spijtoptanten van de mafia, Francesco Mannoia en Tommaso Buscetta, zwegen tot nu toe altijd over de banden van de politiek met de mafia 'omdat Italie er nog niet rijp voor was'. Blijkbaar is de tijd nu gunstiger.

Vanuit hun schuilplaats in Amerika, waar ze onder bescherming van de staat leven, hebben ze tegenover onderzoeksrechters verklaard dat Andreotti het belangrijkste referentiepunt was voor de mafia in Rome. Hij zou minstens drie maal de toenmalige leiders van de cupola, het hoogste gezag van de mafia op Sicilie, Stefano Bontade en Geatano Badalamenti, persoonlijk hebben ontmoet. Tijdens die ontmoetingen werden zaken geregeld, aldus Mannoia, die mafiabaas Bontade begeleidde tijdens twee van die ontmoetingen. De journalist Mino Pecorelli en generaal Della Chiesa zouden zijn vermoord om Andreotti een plezier te doen. De mafiabazen zouden op hun beurt Andreotti hebben gevraagd een paar processen tegen mafiosi te 'regelen'.

In Rome en Palermo zijn de zaken rond de moord op generaal Della Chiesa in '82 en op de journalist Mino Pecorelli in '79 inmiddels heropend. Volgens de spijtoptant werden beiden vermoord omdat ze materiaal in handen hadden gekregen dat erop wees dat de christen-democratische leider Aldo Moro in '78 welliswaar door de Rode Brigade werd ontvoerd en vermoord, maar dat dit gebeurde op instigatie van een hoge politicus uit Rome.

Mino Pecorelli was journalist van l'Osservatore Politico. Hij stopte op 20 maart 1979, bij het verlaten van de redactie, in Rome voor een man in een lichte regenjas die hem de weg leek te willen vragen. Deze schoot hem in de mond, de traditionele manier van de mafia om mensen om te brengen, die dreigen te gaan praten. De dader werd niet gevonden en waarom de mafia hem kwijt wilde, werd nooit duidelijk. Pecorelli was een omstreden man, bekend in kringen van de geheime dienst en lid van de vrijmetstelaarsloge P2 van Licio Gelli.

Volgens de spijtoptant Mannoia en Buscetta werden Pecorelli en mafiabestrijder Della Chiesa vermoord omdat ze brieven hadden van Moro die waren gevonden in een schuilplaats van de Brigadisten in Milaan en die belastend zouden zijn voor Andreotti.

De derde ontmoeting tussen Andreotti en de mafiabazen vond plaats na de moord op de Siciliaanse christendemocraat Piersanti Mattarella, die behalve lid van de partij ook lid van de mafia-familie van Porta Nuova zou zijn geweest. Andreotti zou ontstemd geweest zijn over de moord.

De door de vorige president tot senator voor het leven benoemde Andreotti ontkent intussen alle beschuldigingen. Hij heeft Bontade nooit ontmoet. "Hoe kon het ook, ik werd altijd begeleid door lijfwachten." Gisteren las hij voor de speciale Senaatscommisie, die moet beslissen over zijn onschendbaarheid, een verdediging voor van 56 pagina's. "De beschuldigingen zijn ongegrond. De hele zaak is een complot van de mafia en de rechters in Palermo en bedoeld om mij kapot te maken. Waarom hebben ze niet eerder gepraat? Buscetta is uitgebreid verhoord door mafiarechter Giovanni Falcone."

Verwacht wordt dat de zaak-Andreotti veel tijd gaat kosten. De volkswoede heeft hij zich in ieder geval nog niet op de hals gehaald. Voor het Senaatsgebouw in Rome stond gisteren maar een pover groepje te wachten om een glimp van de senator op te vangen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden