Andreas Blühm 'Dit museum is een bizarre fantasie'

"Het engste tentamen op school vond ik wiskunde, daar heb ik na mijn eindexamen nog een tijd angstdromen over gehad. Verder blijft er niet veel hangen van mijn dromen. Behalve een architectuurdroom die heel af en toe terugkomt. Ik wandel door een grote oude stad, zoals Napels. Veel straten herken ik, maar het stadsbeeld klopt niet met de werkelijkheid. Wat vooral mijn aandacht trekt is de bijzondere architectuur. Met verbijstering bekijk ik de huizen en gebouwen, vaak hebben ze prachtige ornamenten en façades. De droombeelden zijn zo helder en gedetailleerd dat ik ze na het wakker worden bijna zou kunnen tekenen.

Hoe ik deze droom moet verklaren weet ik niet. Nou ja, ik reis graag en ben als kunsthistoricus geïnteresseerd in architectuur. Boeiend vind ik de tastbare geschiedenis in een stad. Als scholier van een jaar of vijftien, zestien reisde ik al met een vriendengroepje per Interrail door Europa. Die interesse heb ik van huis uit meegekregen, mijn vader was historicus. Als we op reis waren bezochten we geen musea maar gingen we steden bezichtigen.

Ik was tien toen ik met mijn vader vanuit Bremen, waar we woonden, met de trein naar Groningen ging om de stad te bekijken. Inmiddels woon ik er vier jaar. Voordat ik in het Groninger Museum begon werkte ik in Regensburg, Amsterdam en Keulen, maar nergens voelde ik me dichter bij Bremen dan hier. De mentaliteit in beide steden is vergelijkbaar. Ik ben hier dan ook op mijn plek, in dit gekke gebouw dat veel wonderlijker is dan je in je dromen kunt bedenken, haha! Heel bijzonder dat deze bizarre fantasie destijds echt gerealiseerd is en men niet heeft gekozen voor een behoudender ontwerp.

Wat me enorm aanspreekt is de diversiteit van de collectie, van Groningse geschiedenis en archeologie tot mode en design. Het museum is een microkosmos. Los van onze collectie hebben we speciale wintermanifestaties die ook mensen van verder weg moeten trekken. Dat lukte vorig jaar met David Bowie en nu hopelijk met de Rodin-tentoonstelling, de grootste ooit in Nederland.

We laten veel beelden zien, zoals vijf versies van 'Het bronzen tijdperk'. Het ene brons is het andere niet, elk afgietsel is uniek. Mijn favoriet is 'De gedachte', een buste van Camille Claudel die uit het marmer tevoorschijn is gehakt. De expositie gaat ook over het maakproces, zijn beeldhouwtechnieken en Rodin als baas van een kleine fabriek: hij had vijftig mensen in dienst. Net als Van Gogh was hij diep geworteld in de klassieke kunst en tegelijk een vernieuwer. Mooi is dat je zijn werk nooit moe wordt, ook na de honderdste keer denk je: wauw, wat een kunstenaar!"

Andreas Blühm (57) is directeur van het Groninger Museum. De tentoonstelling 'Rodin - Genius at Work' is te zien t/m

30 april 2017. www.groningermuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden