André Rouvoet 'Tolkien en C. S. Lewis herlees ik elke paar jaar'

Hoe ziet uw boekenkast eruit?

"We hebben zeker tachtig tot honderd meter boeken, verspreid door het hele huis. Drie jaar geleden zijn we verhuisd, toen heb ik vrij veel weggedaan. In een stoere bui probeer ik dat af en toe, maar het gaat me altijd enorm aan het hart."

Wat doet u dan toch weg?

"Boeken die ik kreeg maar waar ik nooit aan toekom. Theologische werken ook wel, van Abraham Kuyper, en boeken van Colijn. Ik had zelfs dozen in een opslag staan, en dan blijkt dat je boeken niet erg mist als je ze niet onder handbereik hebt. Maar toch, als ik ze wegdoe, neem ik alles door en bewaar ik alsnog de helft."

Wat was uw lievelingsboek als kind?

"Ik kan niet één boek noemen, ik las alles wat los en vast zat. In Hilversum, waar ik opgroeide, had je vier bibliotheken, en ik ging ze soms op zaterdag allemaal af en leende overal wat."

Komt u nu nog aan lezen toe?

"Toen ik Kamerlid was, las ik nog steeds veel: tijdens lange treinreizen en in het weekend. Daar kwam een einde aan toen ik minister werd, toen had ik er echt geen tijd meer voor. Gek genoeg heb ik het nog steeds niet helemaal opnieuw opgepakt hoewel ik al een paar jaar uit de politiek ben.

Tijdens een vakantie was ik begonnen aan David Mitchells 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet', een schitterend boek over de VOC, maar ik heb het niet uitgekregen en dan blijft het maanden liggen. Dat vind ik enorm spijtig."

Wat bent u nu aan het lezen?

"Momenteel maak ik een stapel voor in de vakantie. We nemen altijd een hele doos boeken mee en het eerste wat we in een vakantiehuisje doen is die uitpakken. Zo maken we ons de ruimte eigen. Elk jaar gaat de nieuwe John Grisham mee. En nu 'Butcher's Crossing' van John Williams. Zijn 'Stoner' vond ik prachtig. Het proefschrift 'Recht of schade' van Robert Vonk, over particuliere verzekeraars in het Nederlandse zorgverzekeringsbestel, ligt ook klaar om mee te gaan."

Welk boek zou iedereen moeten lezen?

"'In de ban van de ring' van Tolkien. Maar ook 'The Chronicles of Narnia' van C.S. Lewis: schitterende kinderboeken die volwassenen ook geweldig vinden. Ik lees ze elke paar jaar opnieuw.

Ik heb een heel goede vriend, met wie ik ook vaak over boeken en muziek praat. Die begint er niet aan, 'want het gaat over kaboutertjes', zegt hij dan. Verschrikkelijk om te horen. Het werpt toch een schaduw over de vriendschap, zeggen we weleens lachend."

André Rouvoet (1962), oud-Kamerlid en oud-minister voor de ChristenUnie, is voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden