André Kuipers doet beroep op Rutte en Samsom

Journalisten stellen vragen via een groot scherm bij ESA tijdens eerste de persconferentie van André Kuipers na terugkomst op aarde. Beeld ANP
Journalisten stellen vragen via een groot scherm bij ESA tijdens eerste de persconferentie van André Kuipers na terugkomst op aarde.Beeld ANP

Astronaut André Kuipers doet een beroep op Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA). Kuipers hoopt dat zij bij de kabinetsformatie afzien van de geplande bezuinigingen op ruimtevaart. Ruimtevaart 'kan niet zonder de steun van de overheid' en 'biedt ook Nederland een niet te missen venster naar de toekomst', schrijft Kuipers in een brief aan Rutte en Samsom, waarover het ANP beschikt.

Redactie

Kuipers vraagt VVD en PvdA om ,,herstel van de budgetten''. Volgens de ruimtevaarder profiteert iedereen van wat de ruimtevaart biedt: 'communicatie, navigatie, aardobservatie, lange termijn weersverwachting, bewaking van het milieu en wetenschap.' Elke euro die Nederland in ruimtevaart steekt, levert 5 euro op, voegt hij eraan toe.

De demissionaire regering kondigde in juni bezuinigingen op het Nederlandse ruimtevaartprogramma aan. De begroting gaat van 100 miljoen euro nu naar 63 miljoen euro in 2015. De industrie vreest dat de bezuiniging Nederland op de lange termijn juist geld kost. De bedrijven zeggen dat ze opdrachten en inkomsten mislopen en banen verliezen. Ook zouden onderdelen van het European Space Research and Technology Centre in Noordwijk, waar satellieten worden ontwikkeld en getest, naar het buitenland kunnen gaan.

Een week na de aankondiging van het kabinet stemde de Tweede Kamer tegen de bezuinigingen. De motie kreeg ook de steun van PvdA. In een andere motie sprak de VVD zich uit tegen bezuinigen. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zei toen dat de ideeën van de Kamer financieel niet gedekt waren. Hij wilde alleen toezeggen geen onomkeerbare stappen te zetten.

Rutte en Samsom presenteerden maandag een deelakkoord over de begroting van volgend jaar. Daarin wordt niet gesproken over ruimtevaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden