André Hazes als stripfiguur

Striptekenaar Ben Westervoorde vond de sleutel tot André Hazes in diens neus. "Meestal plaats je de neus een beetje onder de ogen. Maar je probeert eens wat uit, en toen ik hem tússen de ogen tekende, vrij hoog in het gezicht, pakte ik daar zijn karakter mee." Daarna wist Westervoorde hoe hij verder moest met het levensverhaal van de in 2004 overleden smartlappenzanger.

Afgelopen donderdag werd het eerste deel van de stripbiografie van André Hazes gepresenteerd, getekend door Westervoorde. Het scenario is van Jan-Willem de Vries. Het eerste deel, 'Bloed', behandelt de jeugd van de Amsterdamse zanger, opgroeiend in de Pijp, zingend in café's, tot aan zijn eerste single 'Eenzame Kerst' in 1976.

Als bronnen gebruikten De Vries en Westervoorde films, de documentaire, de musical, en een stuk of acht boeken over het fenomeen. En ze luisterden natuurlijk de muziek. Niet dat Westervoorde vooraf een Hazes-fascinatie had, maar hij woont toevallig wel in de Pijp.

"Vlakbij de Albert Cuypmarkt, waar ik dagelijks mijn spulletjes haal. Daar stond de jonge Hazes op een kistje zijn liedjes te zingen. Dus ik ken de buurt goed. Daarbij heb ik goed gekeken naar archieffoto's, om het sfeertje goed te krijgen. Ik heb scherp de kapsels van die tijd bekeken, en welke kleding de vrouwen droegen, de jassen en brillen."

"Het eerste deel gaat vooral over hoe zijn jeugd zijn karakter vormde. Hij werd geslagen door zijn vader en was meer de pineut dan zijn broers. Het zingen heeft hem uiteindelijk gered en hij hield van het kroegleven, wat natuurlijk ook mooi is om tekenen."

Westervoorde vindt Hazes bij uitstek geschikt voor een stripboek vanwege zijn roerige leven. "Hij had duidelijk een talent, maar ging daar helemaal niet zuinig mee om. Hij kon goed zingen, maar zoop en rookte flink. Hij had het allemaal niet in de hand, dat vond ik interessant.

De stripbiografie is zoveel mogelijk historisch accuraat, zeggen de makers. "Maar soms moet een bepaalde situatie in de strip verbeeld worden, waarbij een dialoog is verzonnen. Dan helpt het weer dat ik om de hoek woon en wel een beetje weet hoe Amsterdammers in deze buurt praten."

Westervoorde werkte twee jaar aan het eerste stripboek. Het is de bedoeling dat deel twee en drie, inderdaad, 'Zweet' en 'Tranen' getiteld, sneller in de winkel liggen.

Ben Westervoorde, Jan-Willem de Vries, 'Hazes, de stripbiografie. Deel 1: Bloed, 1951 - 1976', (Sylvester Strips, 80 pagina's, euro19,95)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden