Andermaal undercover

Twee van de vier opiniebladen staan deze week in het tegen van undercover-journalistiek. HP/De Tijd evalueert de undercover-operatie van redacteur Karen Geurtsen die een paar maanden werkte als ’stagiaire’ bij de PVV van Geert Wilders en van haar ervaringen een dagboek bijhield dat in de afgelopen weken (deels) werd afgedrukt in het blad. In een omslagartikel drukt HP/De Tijd de vele reacties af, uit de wereld van de politiek, van het internet, en uit die van de journalistiek.

Geert Wilders zelf opent het artikel, met zijn reaktie op Twitter: „HP/De Tijd heeft infiltrante op fractie gehad. Op valse voorwendselen bij ons binnengekomen, dus. Nieuw dieptepunt voor linkse media. Smerig!”

Zoals collega Elma Drayer twee weken geleden in deze krant al schreef in haar column, een wat dubbele reactie, gezien de opmerking van een beleidsmedewerker van de PVV dat die partij diezelfde ’linkse media’ heel hard nodig heeft; „Zonder de linkse media waren we niet zo groot.”

De Groene Amsterdammer beschrijft de undercover-activiteiten van de Duitse schrijver Günter Wallraff, die van het undercover-opereren een soort levensstijl heeft gemaakt; dit keer dook hij, onder een valse naam en een pruik, in de wereld van de callcenters, van de hinderlijke bellers die ons allerlei onnutte producten proberen aan te smeren, meestal tijdens het avondeten.

Wie een beetje gezond verstand heeft, weet allang dat deze praktijken aanschurken tegen ordinaire oplichterij, en wie Wallraffs verslag leest van zijn eerste belsessies onder begeleiding van de coach van het callcenter, wordt daarin nogmaals bevestigd.

Vrij Nederland heeft een uitgebreid interview met topadvocaat Gerard Spong, die vindt dat Balkenende eigenlijk moet opstappen vanwege diens steun - op oneigenlijke gronden - aan de oorlog in Irak, en als er dan een regering komt met bijvoorbeeld de VVD en de PVV, ’zou dat het beste zijn wat Nederland op dit moment kan overkomen’, want dan wordt de Nederlandse samenleving ’vakkundig uit de droom geholpen.’

Elsevier tenslotte, dook in de wereld van het internetdaten. Allang geen taboe meer. Honderdduizenden zoeken inmiddels op internet naar een geschikte partner. In Elsevier de ’do’s en don’ts’. Zo moet je niet denken, dat je binnen een week de ware vindt. Klopt. Ondergetekende deed er drie jaar over.

Wilt u in de toekomst iets betekenen in de landelijke politiek? (vraag van Vrij Nederland aan de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher, red).

’Ik denk het niet’.

U denkt het niet? Of weet u het zeker?

’Ik weet het eigenlijk wel zeker. Ik wil er niet negatief over doen, maar de landelijke politiek is niks voor mij’.

U wordt al een tijdje genoemd als de man die de PvdA moet gaan redden, na Wouter Bos.

’Ik ga niet naar Den Haag, ook niet in 2011. Ik ga het níét doen. Eberhard van der Laan is vanuit Amsterdam naar Den Haag gegaan om minister te worden, maar ik benijd hem niet. Het lijkt me verschrikkelijk. Nóg meer druk, nóg meer papier. Ik heb gemerkt dat ik pas goed ben in mijn werk als ik het kan aanraken. In Den Haag heb je dat niet. Ik denk dat ik daar niet gelukkig zou worden.’

Uit het interview met Lodewijk Asscher in Vrij Nederland.

Er is onder moslims een trend zichtbaar naar een striktere geloofsbeleving, zegt van lanschot. dat heeft in de grote steden het ontstaan van een parallelle samenleving tot gevolg. „De religieuze regels bemoeilijken de contacten tussen moslims en niet-moslims. Moslims zullen niet naar een dorp verhuizen waar ze niet in staat zijn volgens de islamitische regels te leven. Dus blijven ze onder elkaar in de stad. Maar de steden zijn wél de cultuurdragers. Wat betekent het als zo’n groot deel van de inwoners er islamitisch is?”

Diplomaat Robbert van Lanschot in Elsevier. Hij reisde door de Nederlandse islamitische wereld, bezocht moskeeën en koffie- en theehuizen en schreef er een boek over: ’Café Mogadishu. Omzwervingen door het andere Nederland’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden