Anderhalf miljoen dollar voor een tegeltjeswijsheid van Einstein

Het geveilde papiertje Beeld Winner's Auctions
Het geveilde papiertjeBeeld Winner's Auctions

Geld maakt niet gelukkig, maar wie er veel van heeft, kon deze week wel meebieden op een notitievelletje waarop Albert Einstein zijn ‘formule voor het geluk’ neerkrabbelde.

We zullen u niet langer in spanning houden. De tot nu toe onbekende levenswijsheid van de beroemde natuurkundige luidt: ‘Stilles bescheidenes Leben gibt mehr Glück als erfolgreiches Streben, verbunden mit beständiger Unruhe’. Oftewel: een kalm, bescheiden leven verschaft meer geluk dan een succesvol bestaan vol ambitie, dat gepaard gaat met aanhoudende onrust. Een anonieme bieder had er bij het veilinghuis Winner's Auctions in Jeruzalem anderhalf miljoen dollar voor over.

Het is niet het enige motto van Einstein dat onder de hamer ging: ook een papiertje met daarop de tekst ‘Waar een wil is, is ook een weg’ werd geveild. Inderdaad, een tegeltjeswijsheid uit de categorie 'minder opzienbarend', die dus ook ‘slechts’ 250.000 dollar opleverde. Al was ook dit papiertje nieuw voor Einstein-onderzoekers.

De reden dat Einstein deze twee lijfspreuken aan het papier toevertrouwde, had ironisch genoeg ook alles met geld te maken, of liever gezegd: gebrek daaraan. Tijdens een reis door Japan in 1922 had de beroemde geleerde even geen kleingeld bij zich om een bediende van het ‘Imperial Hotel Tokyo’ een fooi te geven. In plaats daarvan pakte hij een notitieblok van het hotel, schreef er de twee spreuken op, en gaf die aan de bediende, met de uitleg: “Als je geluk hebt, worden deze nog veel meer waard dan een gewone fooi”.

Valse bescheidenheid is kennelijk geen noodzakelijk ingrediënt voor een gelukkig leven. Het zij Einstein vergeven: hij had op weg naar Japan net per telegram te horen gekregen dat hij dat jaar de Nobelprijs voor de natuurkunde zou ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden