Anderhalf jaar voor doden Palestijn

israël Ook Amnesty International en de Palestijnse regering hebben kritiek op de in hun ogen lage straf die een Israëlische militair gisteren kreeg na het doodschieten van een gewonde Palestijn.

"Ze lachen ons gewoon uit," zegt de Palestijn Yusri al-Sharif. Hij voelt zich geschoffeerd door het vonnis van de Israëlische militaire rechtbank. Zijn 21-jarige zoon Adb Fatah werd in maart vorig jaar doodgeschoten door een Israëlische militair terwijl hij zwaargewond en bewegingloos op de grond lag. De dader komt er nu vanaf met anderhalf jaar cel.


Vorige maand werd de 20-jarige militair Elor Azaria al schuldig bevonden, na een maandenlang proces dat in Israël veel discussie losmaakte. Gisteren kreeg hij in de rechtszaal in Tel Aviv de strafmaat te horen. Hij gaat in hoger beroep en heeft gevraagd of hij in afwachting van dat proces niet de cel in hoeft.


Azaria diende als hospik bij het leger in Hebron, een Palestijnse stad op de bezette Westelijke Jordaanoever waar zo'n 800 Joodse kolonisten door een flinke legermacht worden beschermd. Abd Fatah viel er soldaten aan met een mes en werd neergeschoten. Elf minuten later vuurde Azaria van dichtbij een kogel door zijn hoofd met een machinegeweer. Beelden van de moord, gefilmd door een Palestijnse activist, gingen wereldwijd de sociale media over en veroorzaakten grote verontwaardiging.


Op doodslag staat in Israël maximaal twintig jaar, maar de militaire aanklagers hadden slechts drie tot vijf jaar geëist omdat de Palestijn een aanslag had gepleegd. In hun vonnis wogen de drie rechters mee dat Azaria voor eigen rechter had gespeeld en geen berouw had getoond. Maar aangezien het zijn eerste gevechtservaring was en hij verder een schoon blazoen had, vonden ze anderhalf jaar genoeg.


De lage straf weerspiegelt niet de ernst van het vergrijp, vinden mensenrechtenorganisaties, die al langer kritiek hebben op de straffeloosheid waar Israëlische militairen in de bezette gebieden van zouden profiteren. Amnesty International zegt dat van de straf het 'verkeerde signaal' uitgaat dat 'daders van ernstige misdrijven tegen Palestijnen worden beschermd door het systeem'.


Ook de Palestijnse regering is teleurgesteld. Ze vindt dat Israëlische soldaten nu 'groen licht' hebben om 'executies' uit te voeren zonder zware straf.


Het is de vraag of Azaria ooit een cel van binnen zal zien. Premier Netanyahu heeft eerder verzekerd hij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat de militair gratie wordt verleend. Direct na de veroordeling belde de premier de familie van de dader op om zijn sympathie te betuigen. Daarmee vertolkte hij het gevoel van veel landgenoten; uit een enquête blijkt dat ongeveer de helft van de Israëlische Joden vindt dat elke Palestijnse terrorist direct moet worden gedood.


Nu de bezetting het 50ste jaar is ingegaan, is de Israëlische opinie flink naar rechts opgeschoven. De beschuldiging dat Azaria de schietinstructies en de ethische code van het leger zou hebben geschonden, wil er bij velen niet meer in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden