'Anderen verdienden 2000 euro per maand aan mij'

uitkering | interview | Ze wilde niet langer gebonden zijn aan de verplichtingen van de bijstand. Dus schreef ze zich in bij Flextensie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Vanwege mogelijke repercussies wil ze niet met haar naam in de krant, maar de 43-jarige wil wel vertellen over haar ervaringen in de bijstand. Een ambtenaar van de gemeentelijke sociale dienst wees haar een paar jaar geleden op het bedrijf Flextensie, dat bijstandsgerechtigden tijdelijk plaatst bij reguliere werkgevers. "'Dan ben je niet meer gebonden aan de verplichtingen die bij de bijstand horen', zei de ambtenaar."

Van die verplichtingen, zoals telkens dezelfde sollicitatietrainingen volgen, had zij wel genoeg. "Ik moest eens drie maanden lang, vijf dagen per week, zeven uur per dag naar een klasje vol met bijstandsgerechtigden om daar sollicitatiebrieven te schrijven. Als je er een opmerking over maakte, namen ze je apart in een kamertje. Ik weet niet of er dan gedreigd werd met een korting op de uitkering, ik weet wel dat ze zo'n machtspositie hebben. Ik wilde graag van die sociale dienst af."

Dus schreef zij zich -vrijwillig - in bij Flextensie. Ze kreeg een hoogopgeleide baan voor 40 uur per week. "De werkgever betaalde daar 2100 euro voor. Ik heb die berekening zelf gezien. Ik kreeg daarvan 1 euro per uur bovenop mijn uitkering. De rest ging naar Flextensie en de gemeente. Ik hoopte zo meer kans te maken op het vinden van een baan. Ook hoopte ik dat ik bij dat bedrijf mocht blijven. Maar na een jaar hield het op. Ze hadden geen geld om me in dienst te nemen. Ik zou het nooit meer doen. Iedereen verdiende een goed salaris, behalve ik. En mijn arbeidsrechtelijke positie was natuurlijk niet sterk. Ik kon elke dag ontslagen worden, ik bouwde geen pensioen op, ook geen WW-rechten. Ik vind het ook verdringing. Deze constructie trekt bedrijven aan die het zonder goedkope arbeidskrachten misschien niet redden. En het voelt niet goed dat iemand gewoon bijna 2000 euro per maand aan mij verdient, terwijl ik het werk deed."

Flextensie laat in een reactie weten dat dit een oud geval is. Het bedrijf vindt deze manier van bijstandsgerechtigden inzetten 'zeer ongewenst'. Het is reden geweest om 'duidelijke kaders' te stellen voor deelnemende gemeenten.

De identiteit van deze bijstandsgerechtigde is bekend bij de redactie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden