'Anderen moeten zich niet bemoeien met wat zedig zou zijn'

Hassnae Bouazza

Is vrijheid overschat? Of kan het u niet vrij genoeg zijn? Voorafgaand aan de essaywedstrijd 'Stop de Vrijheid' verkent Trouw drie keer de grenzen van vrijheid met personen die zich roeren in het publieke debat. Vandaag met publiciste Hassnae Bouazza (1973). Ze is moslima en neemt het op voor seksuele vrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Wat is vrijheid voor u?

"Kunnen zijn wie je wilt, en doen en zeggen wat je wilt. Of je nu een homo, moslim, fundamentalist, of seksueel vrijgevochten iemand bent. Daar hoort bij dat je andersdenkenden accepteert. De jongeren op het Tahrirplein bijvoorbeeld roepen nu ook om vrijheid, maar lijken soms net zo dwingend als Moebarak zelf. Wie voor vrijheid is, gaat het niet alleen om zichzelf, maar ook om de vrijheid van de ander."

Vrijheid is dus per definitie beperkt?

"Je mag niet oproepen tot haat of geweld: die grenzen aan vrijheid liggen vast in het strafrecht. Je moet anderen niet in gevaar brengen. Ik ben zelf, sinds ik schrijf voor het weblog Frontaal Naakt, vaak met de dood bedreigd. Ik zou tegen de muur gaan. Of mij werd kanker op mijn tong toegewenst. Deze voorbeelden komen uit de hoek van de PVV-aanhang. Door moslims ben ik voor van alles en nog wat uitgescholden, maar nooit zo bedreigd."

Wat doet dat met uw gevoel van vrijheid?

"Vooralsnog beperkt het mij niet in mijn vrijheid. Ik spreek regelmatig met fundamentalistische moslims. Als mannen een achterhaalde visie op de vrouw uiten, is dat voor mij geen reden om mijn toon te matigen. Nee, ik doe er juist een paar schepjes bovenop. Je mag van mij gerust vinden dat vrouwen achterlijk zijn. Veel plezier met je beperkte wereldbeeld. Maar ik ga er niet door thuis zitten om de man te aanbidden."

U weert zich ook tegen 'feministes' die de samenleving geseksualiseerd vinden.

"Ik heb een broertje dood aan moralisten. Filosofe Stine Jensen vindt sexy lingerie 'hoerig'. Dat bepaalt zíj niet! Ze zet een hele groep vrouwen neer als hoeren, terwijl zij gewoon mooie lingerie kunnen waarderen. Seks is privé, iets persoonlijks. Anderen moeten zich niet bemoeien met wat zedig zou zijn. Sunny Bergman met haar documentaire over schaamlipcorrecties, en Myrthe Hilkens met haar boek over de pornoficatie van de jeugdcultuur deden ook zo alarmerend. Alsof vrouwen massaal seksueel onderdrukt worden. Terwijl wij het hier ontzettend goed hebben."

Helemaal vergeleken met vrouwen in de Arabische wereld?

"Ook los daarvan. En in de Arabische wereld zie ik van alles gebeuren en broeien. Ze lopen er niet mee te koop, maar ook daar zoeken vrouwen naar vrijheid. Dat betekent niet dat je je meteen van alle kanten moet laten nemen. Want met een dictatuur van vrijgevochtenen heb ik ook niks. Ieder zijn ding, dat is vrijheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden