Andere WK ook van start

Door het alom aanwezige WK voetbal, zou je bijna vergeten dat er ook nog een WK bridge gespeeld wordt. Niet in Duitsland, maar in Italië, in Verona om precies te zijn.

Er zijn overigens ook opvallende verschillen tussen beide WK’s. In Verona gaat het om een zogenaamd open WK. In concreto betekent dat, dat iedereen deel kan nemen (als je de gepeperde inschrijfgelden maar betaalt); verder is het zo, dat je ook ’transnationaal’ mag spelen, dat wil zeggen partnerships mogen uit verschillende nationaliteiten bestaan. De waarde van het WK mag hierdoor misschien dan wat devalueren, van gebrek aan belangstelling is geen sprake. Integendeel, alleen al bij de mixed pairs, traditioneel altijd de openingsact van een groot kampioenschap, deden bijna 300 paren mee.

Voor de Nederlandse paren was bij dit onderdeel geen succes weggelegd. Carla Arnolds-Ton Bakkeren (16de) en Wietske van Zwol-Huub Bertens (28ste) deden het nog het beste. Het eremetaal ging naar drie Amerikaanse paren!

Inmiddels is het belangrijkste onderdeel, het viertallenkampioenschap, aan de gang. Bij de mannen wordt gestreden om de Rosenblum-cup, bij de vrouwen om de McConnell-cup.

Het Nederlands vrouwenteam doet het goed, ze staan op het moment van schrijven eerste in hun poule. Bij de Nederlandse vrouwen maken de jeugdige Marion Michielsen-Meike Wortel hun debuut. Hier een paar spellen uit de wedstrijd Nederland-Filippijnen, te beginnen met dit schitterende grootslem in schoppen (zie diagram 1).

Je zal maar de westkaart in handen krijgen en dan je partner 1 horen openen, dat verzin je in je mooiste dromen niet! De Filippijnse pakte het praktisch aan, vroeg azen en toen ze hoorde dat oost er één had (A), sprong ze naar 7. Technisch niet helemaal correct, want oost zal maar een klavertje meer hebben en een hartje minder, dan is 7 ineens afhankelijk van een snit. Daarom Vriend pakte het aan de andere tafel wat nauwkeuriger aan:

1) 1430 RKCB (1 of 4 van de vijf sleutels)

Vriend ontdekte dat Oost een 5-4 schoppen-harten had (2) en H (4), waarna 7 koud moest zijn. Op dit spel ontsnapten de Nederlandse vrouwen (zie diagram 2):

Een superscherpe 3SA. Aan de andere tafel deden Arnolds-Vriend het iets rustiger aan:

Tegen 3SA kwam Michielsen uit met V. Het contract is nu te maken door te nemen en schoppen naar de tien te spelen; de leider gaat dan op minst tien slagen maken. Om onduidelijke redenen geloofde de leider niet helemaal in deze kans en speelde daarom eerst vijf rondjes ruiten en daarna harten en ging toen één down.

Deze dubieuze actie van Arnolds werd niet afgestraft (zie diagram 3).

Aan de andere tafel werd vlot 4 geboden en werden er gemakkelijk elf slagen gehaald. Arnolds verkoos om met haar 5-0-1-7-hand in 3SA te blijven zitten, waar het logisch leek om nog een keer 4 te bieden (of direct 4 over 2SA). Noord kwam uit met een kleine harten voor de vrouw en zuid speelde 10 na voor boer en heer. Als noord het nu aandurft om een kleine harten te spelen voor de negen en als zuid dan naar schoppen switcht zijn er niet meer dan acht slagen. Zuid heeft ook wel eens V10x en daarom speelde noord geen kleine harten na maar ruiten, waarmee nog net op tijd de negende slag van de leider ontwikkeld werd.

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden