Andere werelden, dezelfde spirituele visie

Zingeving | interview | Succesvol zakenman Rolf Winters verkocht al zijn bezittingen om met zijn gezin inheemse bevolkingsgroepen op te zoeken en hun levenswijsheid op film vast te leggen.

Rolf Winters (52) was tien jaar geleden succesvol zakenman. Hij stond op de rand van financiële vrijheid, maar had het gevoel onvoldoende bij te dragen aan een betere wereld. In zijn zoektocht naar een juiste levensvisie kwam hij uit bij de Anishnabe in Noord-Amerika. Deze indianenstam bezat een visie en zijnswijze die zo veel weerklank vond bij hem en zijn vrouw Renata, dat ze alles verkochten en zich terugtrokken in de bossen in Michigan. Na vier jaar besloten ze de levenswijsheid van de Native Americans en andere oude volksstammen met een camera vast te leggen. Komende donderdag gaat het eindresultaat, de film 'Down to Earth', in een aantal Nederlandse bioscopen in première.

Wat miste u precies in het leven als succesvol zakenman?

"Renata en ik hadden de financiële middelen om alles te doen wat we wilden. Dat zorgde er waarschijnlijk voor dat we terug wilden naar de basis. Door mijn werk als leiderschapsconsultant keek ik steeds kritischer naar de maatschappij en toen we kinderen kregen werd dat nog sterker. Ik vroeg me af: wat laat ik na aan mijn kinderen? Wat betekent het om succes te hebben? Wat antwoord ik mijn kleinkinderen als ze later vragen wat ik tegen de kap van het regenwoud en de verzuring van de oceanen heb gedaan? Ik heb de bedrijven die daaraan bijdragen alleen maar groter gemaakt. Kan ik dat met trots zeggen? Ik voelde me hypocriet."

Wat zorgde voor het omslagpunt in uw leven?

"Het moment dat onze kinderen de leeftijd hadden om naar school te gaan. Daar hadden mijn vrouw en ik moeite mee. In onze maatschappij leren scholen kinderen hun ratio te volgen. Dat staat haaks op de visie van het bedrijf waar ik destijds eigenaar van was. Ik adviseerde leiders van bedrijven om weer authentiek te worden, hun hart en intuïtie te volgen. Toen onze kinderen de leeftijd hadden om naar school te gaan, kregen we daarom sterk het verlangen om terug te gaan naar de basis van het leven. Daarvoor trokken we eerst naar Zuid-Europa. We reisden van Spanje naar Portugal naar Italië, maar nergens vonden we een bestaan dat bevredigde. Op een dag besloten we de zoektocht te staken en drie dagen later kregen we het aanbod om een stam Native Americans te bezoeken."

Wat was jullie eerste indruk van hen?

"Hun manier van leven is overweldigend. We merkten dat deze mensen ten volle doorhadden wat het is om naar je hart te luisteren. Toen we weer teruggingen naar Europa, zei mijn vrouw daarom: 'Als jij mensen zegt dat ze hun hart moeten volgen, wat doe je hier dan nog?' Ik voelde dat ze gelijk had en we verkochten al onze bezittingen. Dat was nodig om ons volledig los te maken van het westerse leven. Met het gezin hebben we ons vier jaar teruggetrokken in de bossen van Upper Michigan, een schiereiland aan de noordkant van de Amerikaanse staat Michigan. We bezochten regelmatig de natives en met name Nowaten, de oude medicijnman die de hoofdpersoon in de film is geworden. Zijn levenswijsheid en zijn vermogen om te schakelen tussen verschillende bewustzijnslagen, waren indrukwekkend."

Schakelen tussen meerdere bewustzijnslagen? Dat klinkt nogal zweverig.

"Zo ervoer ik het niet. Er is meer dan we kunnen waarnemen, maar in het westerse denken hebben we ons daarvoor afgesloten. Ik heb geleerd dat je in contact kunt komen met meerdere lagen, als je je hart er maar voor openstelt. Zo kon Nowaten in contact komen met voorouders, maar ook ík merkte tijdens de reis die we hebben gemaakt dat er veel meer is dan we met onze zintuigen kunnen waarnemen."

Hoe merkte u dat?

"In die vier jaar in het bos beseften we dat er meer mensen zoals Nowaten moeten zijn. Meer medicijnmannen, stamhoofden en andere wijzen die in verbinding staan met het grotere levende geheel. Keepers of the Earth noemen we ze, want hun wijsheid is voor ons de sleutel naar een duurzame vernieuwing. We besloten deze mensen op te zoeken en hun wijsheid vast te leggen. Tijdens de reis ontmoette ik mensen die ik voor mijn gevoel al eerder had ontmoet, in een vorig leven. Ik keek ze recht in de ogen en merkte herkenning. Dit gevoel werd bevestigd toen we bij de Aboriginals in Australië kwamen. De spirituele leider die we daar spraken, een oude vrouw met grijs haar, zei: 'We've known each other for a long time'. Ze voelde een connectie vanuit een diepere laag. Normaal gesproken is het onmogelijk om het leefgebied van de Aboriginals binnen te komen, maar omdat wij als gezin met kleine kinderen reisden, werden we warm onthaald en in de familie opgenomen."

Omschrijf hun spiritualiteit eens.

"Het bijzondere is dat alle stammen, die op cultureel en historisch vlak mijlenver uit elkaar liggen, precies dezelfde spirituele visie hebben. De universele levenskracht die je in je hebt, is hun God. Maar God is ook te zien in alle aspecten van de natuur. Zelf zou ik er geen sticker op willen plakken, want ik zie hun spiritualiteit niet als religie, maar het lijkt veel op het boeddhisme."

U bent zelf katholiek opgevoed. Waar haakte u af?

"Op mijn twaalfde zei ik de kerk vaarwel. Ik vond er geen aansluiting, het hoefde voor mij niet meer. Tot in de laatste fase van haar leven heeft mijn moeder dat verschrikkelijk gevonden. Uiteindelijk had ze er vrede mee toen ze zag dat ik mijn eigen weg had gevonden. Dankzij Nowaten ontdekte ik die weg, die levensovertuiging die diep vanbinnen altijd al in mij zat.

"Ik geloof in reïncarnatie. Het bestaan van de hel en de hemel is voor mij het punt waarop religies de mist in zijn gegaan. Verder denk ik dat alle godsdiensten in de basis wel goed zijn, maar ik haak af bij de dogmatiek die mensen erbij gemaakt hebben. Daardoor worden er grenzen gesteld die belemmerend werken in je zelfontplooiing."

Hoe kan de wijsheid van de Keepers of the Earth de sleutel naar een duurzame vernieuwing zijn?

"Als je je hart volgt, komt alles goed. Als je je hart volgt, zie je dat het huidige systeem waar onze maatschappij in vastgeroest zit, niet houdbaar is. Als gewone burgers evenals de Keepers of the Earth hun hart openstellen en met een andere blik naar de wereld kijken, zal de massa inzien dat het pure noodzaak is om duurzaam te leven. Duurzaamheid is ook een rotwoord. Als iets niet duurzaam is, is dat jammer, meer niet. Ik gebruik daarom liever het Engelse sustainable. To sustain betekent overleven en die noodzaak hoort duurzaamheid ook te hebben.

"Verder hebben zij ons laten inzien dat de oplossing voor alle problemen in de gewone man zit. 'Het leiderschap in het huidige systeem gaat het verschil niet maken', zei het hoofd van een stam in de Kalahariwoestijn. De machthebbers zijn niet autonoom en handelen alleen maar in belang van het geld. Kapitaal moet vermeerderen, aandeelhouders moeten tevreden blijven. De meest autonome mensen zijn de gewone burgers. Daarom gaan zij het verschil maken. Als zij anders gaan denken en handelen, zullen de grote bedrijven en de politiek vanzelf volgen."

Wat is het doel van de film?

"We willen echt geen filmcarrière. Ons doel is om de verandering onder het gewone volk te versnellen. In de landen waar hij al in première is gegaan, merken we dat de film echt wat doet met mensen. Zo kregen we vier maanden geleden een mail van een vrouw uit Tel Aviv. Zij bedankte ons voor het veranderen van de toekomst van haar kinderen. Na het zien van de film besloot ze de educatie van haar kinderen in eigen hand te nemen. Samen met 220 andere ouders aan wie ze de film had laten zien, is ze nu een eigen school aan het oprichten. Een school waar kinderen in de natuur opgroeien en leren hun hart en gevoel als leidraad te gebruiken. We lazen het met tranen in onze ogen en als ik het nu vertel, raak ik weer geëmotioneerd. Hier doe je het voor."

Op downtoearth.com staat in welke bioscopen Down to Earth vanaf donderdag te zien is. Elke vertoning gaat gepaard met een dialoog over het onderwerp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden