Andere rechter, ander vonnis, meer stemlokalen

HANNE OBBINK

Twee keer kregen de tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne nul op het rekest, gisteren kregen zij gelijk: de rechter draagt Son en Breugel op meer stembureaus te openen voor het referendum rond dat verdrag, op 6 april.

Son en Breugel wilde slechts drie stembureaus inrichten, tegen tien bij vorige verkiezingen. Te weinig, oordeelde de rechtbank in Den Bosch. Opmerkelijk, want Oldenzaal (dat terugging van zeventien naar vijf) hoefde van een Zwolse rechter daarentegen niets extra's te doen. Ook minister Plasterk, van wie geëist werd dat hij zou zorgen voor genoeg stembureaus in elke gemeente, kreeg vorige week in Den Haag gelijk.

Gemeenten hebben veel vrijheid om te bepalen hoeveel stembureaus zij openen, daarover zijn de drie betrokken rechters het eens. Vandaar dat Plasterk werd vrijgepleit: die heeft er weinig over te zeggen. Maar de vrijheid van gemeenten kent grenzen, bleek in de twee andere zaken.

De rechtbank in Overijssel keek bestuursrechtelijk en oordeelde dat Oldenzaal 'in redelijkheid' kon besluiten het bij vijf stembureaus te laten. De zaak tegen Son en Breugel werd civielrechtelijk bekeken, met iets andere afwegingen tot gevolg. De gemeente 'voldoet naar de letter aan de wet', concludeerde de rechter, maar heeft toch 'onrechtmatig' gehandeld. Ze moet zorgen voor minstens zeven stembureaus.

Het Forum voor Democratie, een van de drijvende krachten achter het referendum en eisende partij in de zaak tegen Son en Breugel, wil nu met de uitspraak van gisteren ook elders extra stembureaus afdwingen. "Maar als we tegen elke gemeente afzonderlijk moeten procederen, wordt het erg duur en tijdrovend", zegt Forum-voorzitter Thierry Baudet.

de Verdieping:

Herman van Rompuy: 'Als we nu de steun intrekken is Oekraïne verloren'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden