Andere partijen tasten nog in het duister over de plannen van Forum in de provincie

Rob Roos, lijsttrekker in Zuid-Holland van Forum voor Democratie, viert de verkiezingsoverwinning samen met Henk Otten, lijsttrekker voor de Eerste Kamer (FvD). Beeld ANP

Wat de wensen van Forum voor Democratie zijn, is andere provinciale politici onbekend. Sommigen bellen dan ook maar om kennis te maken. En wie neemt straks in welke provincie een zetel in, want er staan nogal wat mensen op meerdere kieslijsten?

Praten met Forum is voor provinciale politici van veel andere partijen nog tasten in het duister. Zij kennen een naam van de lijsttrekker, maar vaak geen gezicht en nauwelijks een programma.

“Het is zeer de vraag wie ik straks ga aantreffen. Ik heb de beste man nog nooit ontmoet”, zegt lijsttrekker Zita Pels van GroenLinks in Noord-Holland over Johan Dessing, de lijsttrekker van Forum. Haar partij is de grootste in de provincie. Of is toch Forum de grootste? Niet alle stemmen waren gistermiddag geteld. “De nieuwe Commissaris van de koning heeft onlangs alle lijsttrekkers uitgenodigd voor een kennismaking, maar Forum kwam niet opdagen.” Pels kan zich niet voorstellen dat GroenLinks met Forum een college gaat vormen. “Wij horen het wel. Tot nu toe heb ik geen idee wat ze willen.”

Dat vond Omroep Noord-Holland ook en die belde daarom gisteren aan bij lijsttrekker Dessing. Die liet verbaasd weten dat Forum ‘even tijd nodig heeft om zich te organiseren’. Minder windmolens en een luchthaven in zee noemt hij als belangrijkste punten van zijn partij.

Dubbelrollen

Dessing woont in Zaandam, maar staat ook als nummer tien op de lijst in Flevoland. In Flevoland heeft ­Forum acht zetels gewonnen, maar net als Dessing wonen nummer negen en acht van de Flevolandse lijst niet in de provincie, terwijl dat wel een vereiste is voor een plaats in de Provinciale Staten. Als geen van de drie Noord-Hollandse kandidaat-Statenleden bereid is te verhuizen, blijft de achtste zetel in Flevoland leeg.

De naam Johan Dessing komt nog een derde keer voor op de kieslijsten van Forum voor Democratie. Hij wordt lid van de Eerste Kamer. Daarmee houdt het aantal dubbelfuncties niet op. Op de lijst van de Eerste Kamer staan bij de eerste dertien namen vijf kandidaten die ook dingen naar een zetel in het Europees Parlement, waarvoor op 23 mei verkiezingen zijn. Dat kan niet: een zetel in het Europees Parlement is onverenigbaar met het lidmaatschap van het nationaal parlement. Forum kan de lijst nog veranderen: 9 april is de datum waarop partijen de definitieve namen in­leveren bij de kiesraad.

Rob Roos is ook al een naam die twee keer voorkomt op de lijsten. Hij staat nummer twee op de lijst voor het Europees Parlement én is lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Op het provinciehuis in Den Haag riep Roos, als aanvoerder van de grootste toekomstige fractie, gisteren alle partijen bij elkaar om een begin te maken met het formeren van een nieuw bestuur. VVD-prominent Hans Wiegel gaat op verzoek van Forum verkennen in Zuid Holland. De andere fracties willen PvdA-coryfee Job Cohen naast Wiegel.

Glas wijn

Het was voor veel politici de eerste keer dat zij Roos zagen. Het blijkt in bijna alle provincies de rode draad: Forum richtte zich op landelijke thema’s en een goede uitslag in de Eerste Kamer. Provinciale kandidaten en hun verhaal zijn nauwelijks bekend.

In Limburg ging CDA-lijsttrekker en voormalig Kamerlid Ger Koopmans daarom maar een glas wijn drinken met Forum-man Ruud Burlet. Het CDA werd eergisteren in Limburg de grootste en Koopmans heeft dus het voortouw bij het formeren van een nieuw college. “Er is een uitgestoken hand”, zegt hij. “Niets meer en niets minder. Het is de kunst om het onverenigbare te verenigen.”

Lees ook:

Provincies zitten opgescheept met politiek koekoeksjong

Forum voor Democratie popt in de twaalf provincies op als een politiek koekoeksjong. Valt daar mee samen te werken?

Thierry Baudet: Wij worden eindelijk weer de baas in ons eigen land

Forum lijkt in één klap de tweede partij in de senaat te worden. De leden reageren euforisch. Een reportage vanaf de uitslagenavond bij Forum in Zeist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden