'Andere koers CDA'/Jongeren eisen uitleg over machtswoord

DEN HAAG - De jongerenorganisatie van het CDA, CDJA, wil dat de partij afziet van verdere concurrentie met de VVD en aansluit bij de 'postmaterialistische' kiezers. Dat zijn hoog opgeleide, maatschappijbewuste, goedverdienende kiezers die hechten aan een duurzaam milieu en immateriële waarden. Zij stemmen nu nog vooral op PvdA of GroenLinks.

De concurrentie blijven zoeken met de VVD, is volgens de jongeren een doodlopend spoor. Zij willen dat het CDA op het eerstvolgende 'bestuursweekeinde'; de gezamenlijke bijeenkomst van de fracties in Eerste en Tweede Kamer en het Europarlement, het partijbestuur en het Wetenschappelijk Instituut de nieuwe koers officieel vastlegt. Bij twee eerdere bestuursweekeinden, in januari 1997 en begin dit jaar, bleek ruime steun in het CDA te bestaan voor een wending naar de 'postmaterialistische' kiezers.

CDJA-voorzitter Teusjan Vlot zei gisteren dat hij het bestuursweekeinde in januari zal aangrijpen om de partijtop ertoe te bewegen zich achter het manifest te stellen dat de CDA-jongeren onlangs presenteerden. In 'De toekomst aan ons' stellen zij dat het CDA kiezers moet proberen te winnen in de groep mensen die goed verdienen, maar ook oog hebben voor hun omgeving. Thema's als milieu en delen van arbeid en zorg slaan daar goed aan. Het probleem is dat het CDA bij die kiezers een stoffig, oubollig imago heeft.

Volgens de voorzitter van de CDA-jongeren is het nu tijd om de koers te verleggen. Inhoudelijk hoeft dat volgens hem niet zo moeilijk te zijn. Het sociale verkiezingsprogramma spreekt juist de (linkse) kiezersgroepen aan, waarnaar het CDA volgens hem moet doorbreken. Vlot wil dat de partijtop zich expliciet aan die keuze verbindt en er zijn politiek handelen op baseert.

Op korte termijn wenst de CDJA-voorzitter duidelijkheid over berichten dat De Hoop Scheffer tot drie keer toe het machtswoord gebruikte. Kamerlid en vertrouweling Hillen bleef na een veto van De Hoop Scheffer op de kandidatenlijst. Hij werd fractiesecretaris nadat de partijleider de kandidatuur van kamerlid Biesheuvel had geblokkeerd. En onlangs werd bekend dat De Hoop Scheffer heeft ingegrepen toen het partijbestuur de Brabantse gedeputeerde Van Geel voor het voorzitterschap dreigde te kiezen. De Hoop Scheffer sprak daar een veto over uit, ten gunste van de Wassenaarder Van Rij.

Vlot vindt het uitspreken van het machtswoord niet per definitie onaanvaardbaar. Maar dat kan, zegt hij, alleen op basis van argumenten en openheid. “Ik weet niet of dat is gebeurd. Daar wil ik helderheid over.” Hij zegt 'verbaasd' te zijn over aanhoudende berichten over het functioneren van De Hoop Scheffer. Hij wil nu uit de mond van de partijleider en van voorzitter Helgers weten “wat de waarheid is”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden