Andere klimmer, dezelfde Mollema

Bauke Mollema staat er goed voor in de Tour. Hij weet wat hem te doen staat en krijgt de steun die in het verleden weleens ontbrak.

Hotel Coma in Andorra doet wat zijn naam pretendeert. Voor een nachtje dan. Bauke Mollema wandelde gisterochtend nog net niet fluitend de zonnige hoteltuin in. Dat liet de renner van Trek-Segafredo over aan de vogels, die de met auto's bezaaide en naar diesel ruikende hoofdstad van het piepkleine staatje beneden in het dal zijn ontvlucht.

Goed geslapen? Ja, Mollema heeft prima geslapen na die koninginnerit in hondenweer. De 29-jarige kopman in Amerikaanse dienst wil zijn verhaal doen als de persman ingrijpt. "Moet je niet eerst wat meedelen? "Oh ja", reageert de renner verstrooid. "Ik heb voor twee jaar bijgetekend." Het is nieuws dat meestal deze krant niet haalt. Of het moet in een bijzin zijn. "Het geeft mij vooral rust", motiveert Mollema zijn contractverlenging.

Het woord zal deze ochtend nog vaker vallen als Mollema terugblikt op drie bergetappes in de Pyreneeën. Zijn lichaamshouding - schouders losjes, ontspannen ogen - complementeert zijn relaxte zinnen. "Wat het is? Wellicht ervaring in de Ronde van Frankrijk. Ik heb wel vaker gestreden om een toptienplek. Ik heb valpartijen meegemaakt en ben onderweg ziek geworden. Het belangrijkste is toch vooral rustig blijven."

Een dag eerder op de slotklim in Andorra naar Arcalis leek Mollema zich heel lang aan zijn eigen gebod te houden. Misschien was het juist daarom wel dat hij daarmee genoeg panache en kracht overhield om geheel tegen zijn natuur in weg te springen bij het keurkorps van kopmannen. "Dat heb ik niet zo vaak gedaan in de Tour, of kunnen doen. Dat is een goed teken. Misschien had ik net iets meer over dan andere jaren." Of het waren de intensieve bergtrainingen, zoekt Mollema verder naar een verklaring.

Hollen en stilstaan

Zondag was het hollen en stilstaan in de groep met klassementsrenners terwijl Mollema zich lang koest hield. "Daniel Martin viel aan. Chris Froome ging, Richie Porte idem. Plots voelde ik dat er bij mij nog best wel wat op de benen zat, dus ik dacht: nu is het mijn beurt. Froome counterde meteen. Twee keer zelfs. Dat was jammer. Maar wat ik daar kon, was best goed."

Mollema staat niet te boek als die explosieve klimmer. Integendeel. De bedeesde Groninger lijkt meer een metronoom. "Voorgaande jaren was ik op zo'n moment meestal niet in staat te reageren. Dan had ik meer moeite om er nog bij te blijven." Hij moest op zulke momenten terugvallen op zijn eigen tempo.

"Ik denk dat mijn conditie nu net wat beter is dan in andere Tour-edities. Daarmee zit ik dus net wat dichter tegen het niveau van Froome en Nairo Quintana aan. Als je dit in de Tour weet vast te houden, ben je al een heel eind op weg."

Tegenslagen bleven dit keer uit. Maar daarmee is de Tour nog niet in Parijs, waakt Mollema voor ongebreideld optimisme. "Het was pas de eerste aankomst bergop dus we moeten niet meteen hosanna roepen. Ik sta zevende op iets minder dan driekwart minuut. Er komen nog drie belangrijke aankomsten bergop en twee tijdritten aan." Toch hoopt hij stiekem in de klimtijdrit over negen dagen uit zijn slof te schieten.

Geen trap te veel

Mollema heeft geen trap te veel hoeven doen deze ronde. Hij kan in de vlakke etappes rekenen op Fabian Cancellara en in de bergen op Frank Schleck. Dat was voorheen weleens anders. "Het kostte mij in de voorgaande jaren meer moeite om voorin te blijven. In sommige koersen waren er problemen in de bergen, geef ik toe. Er is nu over extra versterking gesproken tijdens mijn contractbespreking. Ik heb aangegeven dat extra ondersteuning belangrijk is."

De naam Contador valt. De Spanjaard zou naar Trek verhuizen, gaat het gerucht. Mollema's schouders staan ineens strak. "Ja, daar is sprake van. Ik weet niet wanneer er nieuws naar buiten gaat komen. Maar het lijkt mij heel mooi met zo iemand in een ploeg te rijden. Dan doe je elke ronde mee voor de overwinning."

Een dienende rol zou Mollema in dat geval niet meteen afwijzen. Blijft de vraag wie voor wie zou rijden en in welke grote ronde. De Tour is voor beiden een krachtproef.

Wie weet is de rol van Tom Dumoulin wel wat, mijmert Mollema over zijn toekomst. "Het lijkt mij ook wel wat die eerste Tourweek zonder stress te rijden. Je ziet dat tegenwoordig elke ontsnapping in de bergen wegblijft omdat de ploegen van de klassementsrenners naar elkaar kijken. Maar dan zal ik wel een etappe moeten weten te winnen."

Liever een boek dan een mobieltje of laptop

Hoe meer Bauke Mollema leest, hoe beter hij zich ontspant en des te beter hij rijdt. Een dag voor het zware drieluik in de Pyreneeën, afgelopen donderdag, leken deze woorden van de Groninger nog stilletjes te verzuipen in de oneindige grote zee van vragen en antwoorden iedere dag voor de start van de etappe. Terugkijkend gisteren op de rustdag in Andorra kan de constatering niet anders luiden dan dat Mollema's zieleroersel een harde kopie is van de realiteit. Zevende staat de Groninger in het algemeen klassement van de Tour, op slechts 44 seconden van de geletruidrager Froome.

Toch maar even gevraagd wat Mollema nou precies beweegt een dikke tas vol boeken mee te sjouwen in Frankrijk. "Meestal is het een goed teken als ik onderweg veel lees. Het geeft mij rust. Niet dat ik dit echt nodig heb, maar als je leest ben je met je gedachten ergens anders. Dat vind ik heel ontspannen, zeker in de Tour. Zo kan ik op mijn eigen manier ontsnappen aan alle hectiek hier."

Mobieltjes en laptops zijn de populaire middelen bij renners om de tijd in de Tour te doden. In de bus naar de start en 's avonds naar en in het hotel. Mollema heeft weinig op met dergelijk modern vermaak. "Ik heb inmiddels al twee boeken uit. Ik heb er zes meegenomen. In dit tempo heb ik overigens straks alles uit voordat we in Parijs zijn."

"Even denken hoor, wat heb ik bij? 'De Boekendief' van Markus Zusak. Met 'Geachte Heer M.' van Herman Koch ben ik nu bezig. Ik heb ook nog een wielerboek, 'De Monumenten'. Die had ik al uit op weg naar de Tour. Dan heb ik nog iets van John Grisham en David Baldacci. En nog een boek waarvan me nu even de titel en auteur zijn ontschoten."

Een liefhebber van romans dus? Mollema: "Och, ik lees ook non-fictie en biografieën hoor. Maar in de ronde heb ik toch liever wat meer relaxte kost."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden