Andere Europeanen worden zwaarder, maar Nederlanders vallen juist af
Terwijl overal in Europa mensen dikker zullen worden, zullen Nederlanders juist afvallen. Dat voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie. De WHO verzamelde gegevens uit 2010 over overgewicht en obesitas in Europa. Op basis van die cijfers maakte ze schattingen voor 2030. De uitkomsten zijn schokkend: in veel landen zal over vijftien jaar veel meer dan de helft van de volwassenen te zwaar zijn.
Een greep uit de cijfers: bijna alle mannen in Ierland zullen te zwaar worden. In Griekenland zullen er in 2030 twee keer zo veel mensen zijn met obesitas als in 2010. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden, Oostenrijk en Tsjechië komen er meer dikke mensen bij.
Nederland is de uitzondering. Vijf jaar terug was ongeveer de helft van de mannen en een iets kleiner deel van de vrouwen te zwaar. Die percentages dalen licht.
En in 2010 was 10 procent van de mannen en 13 procent van de vrouwen in Nederland obees. Dat wordt in 2030 een stuk minder: 8 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen.
Waarom doet Nederland het beter? "Wij hebben een daadkrachtige overheid", zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit. "In veel landen doet de overheid niets. Maar sinds eind jaren negentig geeft Nederland hoge prioriteit aan preventieve maatregelen, gericht op het voorkomen van overgewicht bij de jeugd."
Een voorbeeld is de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, waarin de gemeente Amsterdam samen met sportclubs en scholen werkt aan een gezond gewicht voor alle kinderen. Hoe dan? "Bijvoorbeeld door op scholen water te schenken in de pauze", zegt Seidell.
undefined