Andere eigenaar voor 38 Hemapanden

strategische zet | Vrijdag maakte IEF Capital bekend dat het 38 Hemapanden heeft verkocht. Winkels buiten de stadscentra worden van de hand gedaan.

Op de dag dat Hema negentig kaarsjes uitblies, werd bekend dat 38 van de 285 Nederlandse winkelpanden van eigenaar wisselen. Een teken aan de wand? Absoluut niet, zeggen betrokkenen. "Dit is slechts een beleggingstransactie." Vier vragen.

1 Waarom zijn de panden in de verkoop gezet?

Eigenaar IEF Capital noemt het een strategische zet. "We willen alleen de grotere panden op de allerbeste locaties. Deze panden zijn prima, maar passen niet meer binnen onze strategie", licht een woordvoerder toe. De verkochte Hemapanden bevinden zich ver buiten de zogenoemde A-locaties: in buurten buiten het stadscentrum in grote steden of in kleinere steden. Minder interessante panden van de Bijenkorf en het gesneuvelde V&D deed de vastgoedbelegger eerder ook al van de hand.

2 Blijven het Hema-winkels?

Ja, zegt Krijn Taconis, hoofd retail van het vastgoedbedrijf CBRE. De organisatie gaat namens de nieuwe Britse eigenaar Crossroad Real Estate LLP de panden beheren. "Dit is slechts een beleggingstransactie, zoals dat in vastgoed wel vaker gebeurt", zegt Taconis. Ook IEF Capital bevestigt: voor de Hema verandert er niets, het huurcontract blijft in tact.

3 Lag IEF Capital niet met het gesneuvelde V&D in de clinch? Dan is er toch iets niet helemaal in de haak?

De vergelijking met de V&D gaat mank. Tussen verhuurder IEF Capital en het gesneuvelde warenhuis ging het mis toen er een huurconflict ontstond. V&D had het water aan de lippen staan en wilde vier maanden lang geen huur betalen. IEF Capital daagde het warenhuis vervolgens voor de rechter en dreigde vier grote V&D-panden te ontruimen. Maar twee dagen na de zitting keerde het tij. Op initiatief van IEF Capital tekende een overgrote meerderheid van verhuurders van V&D-panden een reddingsplan: de huren werden verlaagd en V&D kon weer even vooruit. In totaal een jaar, leert de geschiedenis.

Ruzie hebben IEF Capital en Hema nooit gehad. Voor zover bekend betaalde de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam altijd netjes de huur. Wel heeft het vorig jaar met enkele verhuurders onderhandeld over een huurverlaging. Maar dat deden H&M, DReizen, Scapino, Douglas en Prénatal ook. "Je ziet dat steeds meer retailers zich bewust worden dat de omzet in de fysieke winkel sterk onder druk staat, terwijl de huur gelijk blijft. Aan die scheefgroeiende verhoudingen willen ze wat doen", zei een onderhandelaar als verklaring daarop vorig jaar in de Volkskrant.

4 Hoe staat de Hema ervoor?

Twee jaar geleden stond de Hema nog 42,8 miljoen euro in de min op jaarbasis. Afgelopen kwartaal was het verlies 'slechts' 9,6 miljoen euro. Topman Tjeerd Jegen ziet zelfs 'de zwarte cijfers in zicht komen'. "Het groeien kan eindelijk beginnen", zei hij vorig jaar opgetogen. In Nederland is die groei met een nagenoeg verzadigde markt lastig, erkent de topman. Meer dan acht winkels kwamen er niet bij. Maar in het buitenland gaat het hard. Vooral in Frankrijk, waar alleen de succesvolste Hema-producten in de schappen liggen. Daar opent binnenkort de 50ste Hemawinkel haar deuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden