Ander medicijn voor veel schildklierpatiënten

null Beeld anp
Beeld anp

Honderdduizenden mensen met een trage schildklier moeten overstappen naar een ander geneesmiddel. Daarvoor moeten ze naar hun arts of apotheker gaan. Er dreigt namelijk een tekort van Thyrax Duotab-tabletten.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Schildklier Organisatie Nederland (SON) hebben dat woensdag gezegd.

Veel Thyrax-gebruikers krijgen de dosering van 0,025 milligram. Die tabletten zijn vanaf februari niet meer leverbaar. Dat komt doordat de fabrikant is verhuisd naar een nieuwe locatie en tijdelijk niet kan produceren. Voor de tabletten met 0,1 milligram en 0,15 milligram is nog een voorraad tot halverwege het jaar. Daar zijn de problemen iets minder nijpend.

Mensen met schildklierproblemen kunnen klachten krijgen als ze een ander medicijn gebruiken. ,,Ze kunnen last krijgen van hartkloppingen, concentratiestoornissen, extra vermoeidheid, spierklachten en storingen in de stofwisseling'', aldus SON-directeur Rietje Meijer.

Labcontrole op eigen kosten
De honderdduizenden patiënten moeten waarschijnlijk hun bloed weer laten controleren, zodat de huisarts een nieuw medicijn kan uitzoeken. Voor de kosten van de labcontrole moeten ze zelf opdraaien, de test valt onder het eigen risico. De verzekering dekt wel de afspraak met de huisarts. De overstap kost waarschijnlijk miljoenen euro's. SON weet nog niet of ze de fabrikant aansprakelijk stelt.

SON kreeg vorig jaar tweeduizend meldingen toen de fabrikant van Thyrax was overgestapt van potjes naar doordrukstrips. ,,Daardoor kregen sommigen een hogere dosering binnen. Niet alle 350.000 gebruikers zullen nu klachten krijgen, maar wij kunnen niet zoveel telefoontjes opvangen'', zegt Meijer.

Mensen die vragen hebben, kunnen een speciaal telefoonnummer van het Landelijk Meldpunt Zorg bellen: 088 120 5020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden