Ander kerstverhaal

JEAN-JACQUES SUURMOND

Kerst komt snel dichterbij. Bij ons is het kerstkind vaak blond, maar in Afrika hebben ze het over een donkere baby met kroeshaar. Hoe vertelt een geestelijk verzorger het verhaal? Het geschiedde in die dagen dat Maria haar eerstgeboren zoon baarde, hem in doeken wikkelde en met een tillift in een kribbe legde omdat er geen plaats was in het verpleeghuis. Geheel volgens het woord van de profeet, die zei: Zie de maagd zal zwanger worden en een zoon baren, en hem de naam Immanuel geven, hetgeen betekent: God, ook de Oude van dagen genoemd, is met ons.

En er waren herders in die landstreek die de wacht hielden bij de dagopvang. En opeens stond een engel des Heren bij hen en zij vreesden met grote vreze. En de engel zeide tot hen: Ik verkondig u grote blijdschap want u is heden de heiland geboren. En dit zij u het teken: Gij zult een bejaarde vinden in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe. En de bedpapegaai zingt: Vrede op aarde bij mensen des welbehagens.

En het geschiedde toen de engelen heen gevaren waren dat de herders tot elkander spraken: Laten wij dan naar Bethlehem gaan. En zij gingen haastig en vonden Maria en Jozef, en het kind liggend in zijn kribbe op seniorenhoogte. En zij maakten bekend hetgeen de engel tot hen gesproken had. En ieder verbaasde zich, doch Maria bewaarde al deze woorden en schreef ze in de zorgmap.

En het geschiedde dat er wijzen uit het Oosten bij koning Herodes kwamen en vroegen naar het rimpelige kind. Herodes ontstelde toen hij hoorde dat er weer een oudere bij was gekomen en zei hen nauwkeurig onderzoek te doen en het lampje van de wijkverpleegkundige te volgen die op weg ging voor een keukentafelgesprek. Toen de wijzen zagen dat het licht stilstond bij de plaats waar het kind was, verheugden zij zich met grote vreugde. Toen boden ze het kind geschenken aan: een ouderenpasje, toiletverhoger en handwringer.

Toen zij weggetrokken waren, zie, een engel des Heren verschijnt Jozef in de droom en zegt: Sta op, neem het kind en zijn moeder en vlucht, want Herodes wil het ombrengen uit vrees voor de vergrijzing. Jozef drukte op het persoonsalarm, nam het kind en zijn moeder en vluchtte naar Egypte. Daar reisden zij door de nacht van AWBZ, BIG, CIZ, DBC, EPD, FWG, MIP, PGB, RVE, V&V, VMS, WKCZ, WMCZ, WoZoCo, WTZi, ZBC en zzp. Zij bleven er tot de dood van Herodes, opdat vervuld zou worden hetgeen de profeet gesproken heeft, toen hij zeide: Uit de professionele hulpverlening heb ik mijn zoon geroepen.

En toen de dagen vervuld waren, brachten zij hem in een rolstoel naar Jeruzalem. En zie, er was een man, Simeon, die hem zegende en zei tot Maria, zijn moeder: Zie, dit kind is gesteld tot de val en heupoperatie van velen en tot een teken dat weersproken wordt door de jongere generatie. En ook was daar Anna, een profetes, die over hem sprak tot allen die een beter ouderenbeleid verwachtten. Toen keerden zij terug naar huis.

En door de zorg die men aan de Oude van dagen gaf, groeiden allen en werden krachtig, en vervuld met wijsheid en de genade Gods.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden