Anco wil weten of God bestaat. Weet de universiteit raad?

7-jarige komt met vraag terecht bij astronoom van 400-jarige RUG

Het was een vraag die de 7-jarige Anco uit Groningen al een tijd bezighield: 'Sommige mensen geloven in God, anderen niet. Kan de universiteit niet uitzoeken of God bestaat?'

Anco stuurde zijn vraag naar de Rijksuniversiteit (RUG) in zijn woonplaats. De universiteit viert dit jaar haar 400ste verjaardag en nodigde daarom het publiek uit om vragen voor te leggen aan wetenschappers. Honderden vragen kwamen binnen. Ze werden beantwoord in de vorm van onder meer lezingen en experimenten, stukken in de regionale krant en items op de regionale omroep.

De meest uiteenlopende vragen werden gesteld. Bijvoorbeeld: welke beleidsmaatregelen moeten regeringen nemen als de wereldbevolking blijft groeien? Of: Waarom is een paard niet zindelijk? Maar ook metafysische vragen kwamen binnen. 'Kunnen we bewijzen dat er onafhankelijk van onze hersenen een geestelijke wereld bestaat?', wilde een inwoner van Drachten graag weten. Antwoord van filosoof Fred Keijzer: "Het ontbreken van bewijs suggereert vooralsnog dat die geestelijke wereld niet bestaat."

De vraag van Anco naar het bestaan van God belandde bij hoogleraar sterrenkunde Peter Barthel. Waarom? "Een astronoom staat natuurlijk dicht bij de hemel", zegt Barthel. "Maar dat is niet de reden. Ik ben een hardcore-wetenschapper die zich bezighoudt met de studie van het heelal. Ik meng me ook wel in het publieke debat over de relatie tussen geloof en wetenschap, al gebruik ik voor geloof liever het woord religie of spiritualiteit. Daaraan dank ik de uitnodiging om Anco's vraag te beantwoorden."

Barthel formuleerde eigenlijk twee antwoorden, een voor Anco en een voor volwassenen. Aan Anco schreef Barthel: "Het mooiste van deze wereld, vriendschap en liefde, dat is wat ik God noem."

Om de volwassenen een goed antwoord te kunnen geven, sprak Barthel met theologen als Klaas Hendrikse, Harry Kuitert en Carel ter Linden. Barthel: "Met alleen de ratio ('louter atomen en moleculen') doen we de wereld en het heelal, het mysterie, te kort. God kan niets en doet niets, maar hij bezielt mensen en houdt hun de vraag voor: wat is wijs, wat is goed voor mij, voor de ander, voor de wereld? Het doel van deze wereld is mijns inziens dat haar bewoners tot hun recht komen. En wij zijn daarbij de handen van God."

Zijn antwoorden presenteerde Barthel vorig weekend tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap. Anco was er als eregast aanwezig. Wat hij vond van het antwoord van de professor op zijn vraag? "Heel interessant."

de verdieping 10|11

Professor, bestaat God?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden