Anco werd middelpunt van zoektocht naar God

De gedachten rondom God zijn héél meervoudig. We raken aan een mysterie dat onze gedachten te boven gaat. Er past ons, vergankelijke, mensen nog wel meer bescheidenheid."

Zo luidde de reactie van een van onze lezers, J. Bonnes, op de vraag van de 7-jarige Anco aan de Groningse Universiteit of God bestaat. Persoonlijk voel ik me wel thuis bij dit antwoord, maar op de vraag van Anco zijn vele antwoorden mogelijk. Die heeft u dan ook in groten getale gegeven in de afgelopen week. We kregen veel brieven en mails van lezers over het antwoord van hoogleraar sterrenkunde Peter Barthel op de vraag van Anco. "Mijn antwoord op jouw vraag is dus nee, God bestaat niet als een persoon die ver weg in de hemel woont. Hij bestaat in hoe jij en ik leven", schreef Barthel aan de jongen.

Anco had zijn vraag opgestuurd naar de Rijksuniversiteit Groningen in het kader van het 400-jarig bestaan van de universiteit. Het was natuurlijk een knipoog om die vraag te laten beantwoorden door een sterrenkundige, onder het mom dat 'een astronoom dicht bij de hemel staat'. Een wetenschapper dus die een antwoord moest geven op iets wat wetenschappelijk niet te bewijzen valt.

Zijn antwoord in de krant van zaterdag 31 mei maakte veel emoties los, in positieve en in negatieve zin. Hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit, Kees van der Kooi, kon de brief van Barthel niet laten passeren. Ook hij schreef een brief aan Anco, afgedrukt in de krant van afgelopen donderdag: "Als je vraagt naar God, wijs ik het liefst naar Jezus, Gods beste speler. God is meer dan een mooi woord voor 'aardig zijn'. Hij bestaat en ziet naar ons om."

Van beide brieven en van de vele reacties van lezers, waarvan we er gisteren acht hebben afgedrukt, heb ik persoonlijk veel opgestoken. Iedereen maakt zijn of haar eigen godsbeeld. Dat kan inderdaad voor de één de man met de witte baard zijn en voor de ander de symbolisering van liefde of vriendschap. Wijlen de Haagse protestantse predikant Albert Wilzing noemde Hem consequent 'De Eeuwige' en hij zal zeker niet de enige in zijn kringen zijn geweest. De diversiteit aan opvattingen over God zorgde ook voor verwarring onder lezers. "Was ik eerst blij met de brief van Peter Barthel aan Anco, omdat ik nu duidelijk had in wie ik kan geloven, wordt het gras me weer voor de voeten weggemaaid door Van der Kooi. Nu weet ik het niet meer hoor", schreef Bert Kremer.

Voor veel lezers is God - in welke gedaante of vorm dan ook - een belangrijk onderdeel van het persoonlijk leven. Ook lezers die zich niet (meer) verbonden voelen met een kerk of religie, ontlenen toch nog vaak hun inspiratie aan het christelijk gedachtengoed, omdat daar universele waarden uit voortvloeien als gerechtigheid, solidariteit en bescherming van mensenrechten. Als krant hebben wij over de God van onze lezers geen mening. Wel ontlenen wij onze identiteit aan christelijke waarden. We hebben geen kerkpagina meer, maar wel een inspirerende redactie religie en filosofie. De antwoorden van sterrenkundige Peter Barthel en theoloog Kees van der Kooi op de vraag van Anco of God bestaat, hoe verschillend ook, horen daarom thuis in een krant als Trouw.

Cees van der Laan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden