ANC-strijder McBride toont geen spijt over aanslag op bar

DURBAN (Reuter, AP, AFP) - “Amandla”, riep Robert McBride, toen hij gisteren uit zijn gevangenis in Durban wandelde. Amandla (macht) is de strijdkreet van de anti-apartheidsbeweging ANC.

McBride toonde geen berouw over de bom waarmee hij in 1986 drie vrouwelijke bezoekers van de Magoo's Bar doodde, aan het strand bij Durban. Hij kreeg daarvoor de doodstraf, maar president De Klerk veranderde dat vorig jaar in levenslang. Zijn vrijlating was een voorwaarde van ANC-voorman Nelson Mandela voor zijn gesprek met De Klerk op zaterdag, dat leidde tot een akkoord over de hervatting van de conferentie over democratisering van Zuid-Afrika (Codesa).

Bij de poort wachtten de ANC-leiders Walter Sisulu en Jeff Radebe McBride op. Radebe zei dat McBride de bom had geplaatst op bevel van het ANC. “Ik deed wat ik deed om vrijheid en democratie te bewerkstelligen”, zei de 29 jaar oude McBride, die vanuit de dodencel trouwde met een vrouw uit een rijke blanke familie. McBride zei dat blanke gevangenen hem hadden aangevallen, toen bekend werd dat hij vrij zou komen. Maar andere gevangenen hadden hem geholpen, onder wie ook blanken.

McBride zei, dat als zijn slachtoffers zwart waren geweest hij al een jaar eerder zou zijn vrijgekomen. “Persberichten over mijn zaak zeggen altijd dat mijn slachtoffers onschuldige burgers waren”, zei hij. “Maar als de slachtoffers zwart zijn, zoals in Barend Strydoms zaak, dan zijn het gewoon zwarten”.

Barend Strydom, een blanke, is een ex-politieman, die in 1988 acht zwarten vermoordde. Ook hij kreeg de doodstraf, maar zei altijd dat er nog eens een dag zou komen dat de president van Zuid-Afrika zijn celdeur zou openen. Ook Strydom kwam gisteren vrij. Hij ontweek via een zijdeur een ontvangstcomite van aanhangers. Van ANC-zijde kwamen nog twee personen vrij die eerder ter dood waren veroordeeld, Mthetheleleli Mncube en Mzondeleli Nondula. Zij hadden tien mensen vermoord. In totaal kwamen gisteren 150 mensen vrij. Voor 15 november komen alle gevangenen vrij die uit politieke motieven hebben gehandeld. Bij gevechten tussen het ANC en de Zulu-organisatie Inkatha zijn gisteren in de provincie Natal tien mensen omgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden