ANC'ers dubbel blij na vonnis in proces over moord op Hani

JOHANNESBURG (Reuter, UPI) - Enkele uren nadat president Frederik de Klerk en Nelson Mandela de Nobelprijs voor de vrede hadden gekregen, heeft een Zuidafrikaanse rechter gisteren twee blanke rechts-extremisten ter dood veroordeeld wegens de moord op de zwarte leider communistische leider Chris Hani.

De rechter betoogde dat de daders met hun aanslag in april dit jaar Zuid-Afrika tot de rand van anarchie en bloedvergieten dreven. De dood van Hani stortte het land in een diepe politieke crisis. Bij het geweld in de dagen erna kwamen tientallen mensen om het leven en vielen honderden gewonden.

“Ik veroordeel u ter dood”, sprak rechter C. F. Eloff tegen de Poolse immigrant Janusz Waluz (38), die de dodelijke schoten afvuurde, en de Conservatieve politicus Clive Derby-Lewis (57), die voor het pistool zorgde. Beide mannen wilden niets meer zeggen over de moord op Hani, de voormalige secretaris-generaal van de Zuidafrikaanse communistische partij en de populairste zwarte leider na Nelson Mandela.

Na de uitspraak stonden zwarte Zuidafrikanen op de publieke tribune met gebalde vuisten op en zongen hun volkslied “God behoede Afrika”. Buiten begonnen de honderden wachtenden achter 'scheermesdraad' te zingen. Sommigen schreeuwden: “Wij hebben gewonnen, wij hebben gewonnen”.

ANC-functionaris Tokyo Sexwale zei tegen de menigte dat de moordenaars in feite in handen van het ANC zijn, dat verwacht de eerste nonraciale verkiezingen in april volgend jaar te winnen. Waluz en Derby-Lewis zullen niet in de naaste toekomst geexecuteerd worden, omdat De Klerk in 1990 een moratorium op de doodstraf heeft ingesteld. Het nieuwe parlement zal over hun lot beslissen. Het is overigens vooral de Conservatieve partij waar DerbyLewis actief in is die sterk heeft aangedrongen op het weer uitvoeren van doodvonnissen.

De derde verdachte in het proces, Clives' vrouw Gaye Derby-Lewis, werd donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslag. Volgens de rechter was er niet voldoende bewijs om haar te veroordelen. Het ANC vindt dat Gaye uitgewezen moet worden naar Australie, waar zij geboren is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden