ANC en extreem-rechts praten over vorming blank 'thuisland'

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Geheime onderhandelingen tussen het Afrikaans Nationale Congres (ANC) en extreem-rechtse blanken kunnen leiden tot een blank thuisland in Zuid-Afrika.

Het ANC heeft de afgelopen weken op hoog niveau vermoedelijk zes ontmoetingen gehad met het Afrikaner Volksfront, waarin verschillende blanke groepen samenwerken, onder leiding van de gepensioneerde generaal Constand Viljoen. Nelson Mandela woonde de eerste zitting bij, waarna andere topANC'ers de heimelijke gesprekken voortzetten.

De Amerikaanse krant Christian Science Monitor meldde gisteren dat er een akkoord is: het ANC zou zijn verzet tegen een semi-autonoom thuisland voor Afrikaners opgeven. De blanken op hun beurt zullen deelnemen aan de algemene verkiezingen in april 1994 en geen geweld gebruiken.

Het Afrikaner Volksfront (AVF) heeft voorgesteld een stervormig gebied dat Pretoria en delen van Oranje Vrijstaat bevat, te reserveren voor de blanken die niet willen opgaan in een multi-raciaal Zuid-Afrika. Het gaat om ongeveer zestien procent van het grondgebied. Daarin liggen niet de belangrijkste industrieen en goudmijnen van het land.

De twee partijen gaven gisteren na de publikatie in de Science Monitor een gezamenlijke verklaring uit dat de besprekingen 'voorspoedig' lopen en doorgaan. Het AVF, wordt geleid door drie oud-generaals en omvat vrijwel alle rechtse groeperingen van betekenis, inclusief de neo-nazistische Afrikaner Weerstands Beweging en de Conservatieve Partij. De twee laatste groeperingen waren bij de eerste besprekingsronde niet vertegenwoordigd. Het AVF onderhandelt tegelijkertijd met de regering van president W. F. de Klerk.

Vanaf de dag dat Nelson Mandela de gevangenis verliet (11 februari 1990) bereidt extreem-rechts zich voor op gewelddadig verzet tegen een ANC-bewind. Volgens de verklaring van het ANC en het AVF is er ondanks de diepe meningsverschillen een eensgezinde bereidheid om 'mogelijke oorlog' te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden