Anbo stapt in een gat in de markt dat er niet zou mogen zijn

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook als ze gebreken krijgen. Dit kabinet stimuleert die beweging van mondige mensen die graag zeggenschap houden over hun eigen leven.

Dat doet het kabinet niet alleen omdat het is wat mensen willen. Het zijn ook bezuinigingen die politici motiveren om mensen te wijzen op hun eigen kracht en mogelijkheden. De verzorgingsstaat waarin het hele leven van de wieg tot het graf is geregeld is financieel en maatschappelijk niet meer in stand te houden. Mensen willen én moeten meer zelf.

Maar kunnen zij dat ook? In veel gevallen lukt dat heel aardig. Sommigen redden zich zonder enige bemoeienis van buitenaf, anderen kunnen korter of langer een beroep doen op familie, vrienden, buren.

Duizenden vrijwilligers maken uitjes en vakanties mogelijk als dat zelfstandig niet meer gaat. In het hele land worden zorgcoöperaties opgericht, voor zorg dichtbij huis en meer in overeenstemming met de wensen van ouderen.

Lidmaatschap is veelal voorwaarde om in aanmerking te komen voor de diensten van de coöperatie. Daarmee is meteen de beperking aangegeven van dit model waarin burgers zorg organiseren Het heeft het risico dat het alleen gelijkgestemden aanspreekt, dat mensen buiten de boot vallen, of niet worden bereikt. Daarom zijn de populaire coöperaties eerder aanvullend dan vervangend.

Een ander recent initiatief vanuit het meer traditionele verenigingsleven is minder hoopgevend. Seniorenorganisatie Anbo heeft een fonds gelanceerd waaruit aanpassingen aan woningen kunnen worden betaald.

Als de Anbo dit zou doen om nog beter in te kunnen spelen op de behoeften van oudere bewoners, dan was er weinig aan de hand. Maar zo is het niet. Volgens de bond schieten gemeenten te kort bij het verstrekken van trapliften, drempelvervangers of een aangepast toilet. De criteria zijn te streng, of ouderen moeten eindeloos wachten op een beslissing. Ook zijn er vreemd genoeg gemeenten die ouderen te vroeg naar een verpleeghuis verwijzen, omdat het rijk die betaalt.

Exacte cijfers over gemeenten die niet adequaat reageren op wensen van hulpbehoevende ouderen, heeft de Anbo niet. Maar andere seniorenorganisaties herkennen de klachten, en dat moet voldoende aansporing zijn voor gemeenten om verzoeken van ouderen voor hulp bij het thuis blijven wonen, welwillend te behandelen. Dat is immers in het belang van iedereen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden