ANBO: geen huisbezoek bij uitkeringsfraude

Leden van ANBO tijdens ouderendag. Beeld ANP
Leden van ANBO tijdens ouderendag.Beeld ANP

Als het aan ouderenbond ANBO ligt, gaat de Eerste Kamer niet akkoord met de plannen die een huisbezoek makkelijker maken als iemand wordt verdacht van uitkeringsfraude. Directeur Liane den Haan heeft de Senaat, een dag voordat de Eerste Kamer zich over de kwestie buigt, gewezen op bezwaren.

redactie

Ze vindt de regels te onduidelijk en ingewikkeld om uitkeringsfraude effectief te bestrijden en vreest dat de nieuwe regels niet voorkomen dat mensen zonder kwade bedoelingen ongewenst en onterecht worden vervolgd. De bond noemt als voorbeeld AOW'ers met een nieuwe verhouding die deze relatie niet melden bij de Sociale Verzekeringsbank.

Den Haan meent dat nu al volstrekt onduidelijk is wanneer iemand zo veel tijd met een ander doorbrengt dat er sprake is van een gezamenlijke huishouding. Ze pleit ervoor om de Tweede Kamer eerst objectieve criteria voor samenwoners te laten vaststellen zodat duidelijk is wanneer er eigenlijk sprake is van een gedeelde huishouding. Pas daarna kan worden gekeken naar ruimere mogelijkheden om fraude op te sporen, vindt zij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden