Anarchisten achter bompakketjes in Rome

Een politieman verlaat de Griekse ambassade in Rome, nadat een bom onschadelijk was gemaakt. (FOTO REUTERS ) Beeld REUTERS
Een politieman verlaat de Griekse ambassade in Rome, nadat een bom onschadelijk was gemaakt. (FOTO REUTERS )Beeld REUTERS

rome - – Bij de Griekse ambassade in Rome is gisteren een bompakket gevonden en onschadelijk gemaakt.

Van onze redactie buitenland

De Italiaanse explosievendienst had het druk, want kort daarop kwamen er meldingen van verdachte pakketjes in de ambassades van Venezuela, Monaco, Denemarken, Koeweit en Albanië, als ook in de Finse ambassade bij het Vaticaan. Dat bleek allemaal loos alarm te zijn.

Het pakketje op de Griekse ambassade was volgens een politiewoordvoerder vergelijkbaar met bompakketten die afgelopen week naar de ambassades van Zwitserland en Chili in de Italiaanse hoofdstad werden gestuurd. Een lid van de Zwitserse ambassade raakte aan beide handen gewond, toen een pakketje ontplofte dat hij openmaakte. Ook in de Chileense ambassade viel een gewonde.

Een Italiaanse anarchistische groepering, de Informele Anarchistische Federatie (FAI), eiste toen de verantwoordelijkheid op. „Wij hebben besloten om onze stem opnieuw te laten voelen met woorden en daden. Laten we het heersende systeem vernietigen”, stelde zij in haar brief.

Volgens de Italiaanse onderminister van binnenlandse zaken Alfredo Mantovano zouden zij wraak willen nemen op Zwitserland en Chili vanwege maatregelen die deze landen hebben genomen tegen anarchisten. De Zwitsers waren volgens Mantovano doelwit, omdat door een recente samenwerking tussen Italië en Zwitserland een aantal anarchisten kon worden gearresteerd. De Chileense ambassade kreeg volgens Mantovano een pakjesbom, omdat het land ‘het toneel was van de dood van een anarchist die een soort mythisch figuur was in die wereld’.

Op de Griekse ambassade kon men gisteren van geluk spreken. Een medewerker zou het pakketje hebben geopend, maar dit explodeerde niet. Het pakje was vrijdag gearriveerd, maar tijdens de Kerst blijven liggen.

De Italiaanse regering denkt dat de pogingen tot bomaanslagen verband houden met de bombrieven die vorige maand naar ambassades in Griekenland en naar Europese regeringsleiders werden gestuurd. De FAI ondertekende verleden week haar brief met ’Lambros Fountas revolutionaire cel’, een referentie naar een Griekse anarchist die in maart omkwam bij een confrontatie in Athene met de Griekse politie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden