Analytisch filosoof Frits Staal (81) overleden

"Zijn stijl is helder en sierlijk, zijn ideeën zijn prikkelend en provocerend en zijn werkterrein beslaat zo'n beetje de hele wereld. Over lof - in dit geval van de vorige week overleden schrijver/journalist Anil Ramdas - had filosoof Frits Staal niet te klagen. Over kritiek evenmin. Zijn artikel 'Zinvolle en zinloze filosofie', dat in 1967 in De Gids verscheen, leidde tot heftige polemieken met collega-filosofen. Staal stond één soort filosofie voor: de analytische.

Staal overleed deze week in zijn woonplaats Ban Pong in Thailand. Hij woonde daar sinds 2005, nadat hij eerder hoogleraar in de filosofie en de cultuur van Zuidoost-Azië was aan de universiteit van Californië in Berkeley. Ook was hij gasthoogleraar in onder meer Bangkok, Kyoto, Parijs, Leiden en Washington.

Tot zijn beste vrienden mocht Staal schrijver Harry Mulisch rekenen. Mulisch schreef een voorwoord bij Staals boek 'Over zin en onzin in filosofie, religie en wetenschap' uit 1986. Staal trad op als 'schaduwpromotor' van Mulisch: voor een commissie van acht hoogleraren promoveerde de schrijver in 2002 tot doctor in de filosofie. Niet op een echt proefschrift, maar op zijn boek 'De compositie van de wereld' en aan een Amsterdamse universiteit die voor de duur van één avond was opgericht. De bul ontving Mulisch uit handen van Staal.

Van 1962 tot 1967 was Staal hoogleraar algemene en vergelijkende wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Voordien had hij daar wiskunde, natuurkunde en filosofie gestudeerd en aan universiteiten in India had hij zich gespecialiseerd in de Indiase filosofie en het Sanskriet.

In 2008 verscheen van Staal - lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen - het omvangrijke werk 'Discovering the Vedas', dat hij als zijn belangrijkste boek zag. Frits Staal werd 81 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden