analyse / Bot gaat aan kern van de zaak voorbij

Uit tekstanalyse blijkt dat de auteur van de Turkse email met de oproep om op Koser Kaya te stemmen een Nederlandse Turk moet zijn geweest, aldus minister Bot. Maar dat zegt niet veel. Tekstanalyse zal waarschijnlijk ook uitwijzen dat de auteur van Bots antwoord op kamervragen niet Bot zelf is, maar een van zijn ambtenaren.

door Eildert Mulder

Het ging in dit bericht niet om de vraag wie de (spook)schrijver van de email was, maar wie de verzender was. Die laatste was een hoge Turkse ambtenaar van het ministerie van godsdienstzaken. Daarmee kreeg de mail een goedkeuringsstempel van de Turkse overheid, zo was de strekking van de berichtgeving, waaraan Bot in zijn antwoord geheel voorbij gaat.

Op 7 en 8 december berichtten Nova en Trouw over een email, die was verstuurd vanaf het Turkse ministerie van algemene zaken en was gericht aan Turks Forum. Turks Forum heeft de mail vervolgens weer verspreid onder de Turkse gemeenschap in Nederland.

De email bevatte een oproep aan Nederlandse Turken om op D66 te stemmen. Er was destijds binnen een deel van de Turkse gemeenschap een campagne om de Turkse kandidate Koser Kaya met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te brengen. Achtergrond daarvan vormde de Armeense genocide van 1915.

Koser Kaya, die op plaats 6 stond van de lijst van D66, kreeg van lijstaanvoerder Pechtold de vrijheid om zich niet uit te spreken over de Armeense genocide.

Eerder hadden de PvdA en het CDA drie Turkse kandidaten van hun lijsten geschrapt omdat ze, tegen het standpunt van hun partijen in, in de Turkse pers de Armeense genocide hadden ontkend.

Koser Kaya werd destijds met 30.000 voorkeurstemmen in de Kamer gekozen, voornamelijk van Turken die de genocide ontkennen en die boos waren op CDA en PvdA.

Nova heeft destijds uitgebreid technisch onderzoek gedaan naar de herkomst van de mail en daarbij precies de reisroute via diverse servers in kaart gebracht. Daarbij kwam onomstotelijk vast te staan dat de mail afkomstig was van het Turkse ministerie van algemene zaken.

Volgens de mail zelf was de afzender Ali Alaybeyoglu, een adviseur van de minister van godsdienstzaken, Mehmet Aydin. Het Turkse ministerie van godsdienstzaken, Diyanet, is tevens verantwoordelijk voor contacten met de Turkse migrantengemeenschappen in het buitenland.

De email wekte, gelet op de afzender, de sterke indruk van rechtstreekse bemoeienis van de Turkse overheid met de Nederlandse verkiezingen, waarbij de vraag wie de bouwstenen van de tekst heeft geleverd van ondergeschikt belang is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden