Analisten prijzen snelle ingreep KPN

Buitenlandse telefoniebedrijven staan vergelijkbare reorganisaties te wachten

ANALYSE | WILMA VAN METEREN EN DORIEN PELS

Met het vertrek van Ad Scheepbouwer, nog maar twee weken geleden, leek het tijdperk van saneren bij KPN ten einde. De topman trof het bedrijf negen jaar ervoor op de rand van faillissement aan. De voormalige staatsmonopolist was te log en te traag en bezig de concurrentiestrijd te verliezen op de geliberaliseerde telefoniemarkt.

Scheepbouwer ontpopte zich als een rassaneerder. Duizenden KPN'ers moesten vertrekken. Maar KPN wist de moderne tijd bij te benen en kwam als winnaar uit de bus als een van de drie aanbieders van mobiele telefonie in Nederland. Lovende woorden klonken dan ook bij het afscheid van de topman. Geruststellende woorden ook. KPN was voorlopig in veilig vaarwater.

Maar niet dus. Gisteren kondigde zijn opvolger Eelco Blok alweer een massaontslag aan, en wat voor één. Een kwart van de werknemers moet in 2015 weg zijn bij het Hollandse telecombedrijf, zo'n 5000 mensen.

De bliksemactie was nodig omdat KPN zijn inkomsten drastisch zag inzakken, stelde Blok. Het aantal sms'jes daalde in maart met tien procent, een direct gevolg van de komst van smartphones met applicaties als WhatsApp Messenger, een soort chatten via de telefoon. De belbundels leveren het bedrijf ineens veel minder op, ook al omdat mensen goedkoop bellen via internet (Skype). Overschreden mensen vroeger massaal hun vaste belbedrag, een fijne inkomstenbron, nu blijven ze er keurig binnen.

Met zo'n verandering van consumentengedrag moet KPN wel de tering naar de nering zetten, stellen analisten. Zonder ingreep kan het bedrijf de beloften aan de beleggers niet waarmaken. Oftewel: de kasstroom dreigde in gevaar te komen.

KPN mikt nu op een bedrijfsresultaat van meer dan 5,3 miljard euro in 2011. Eerder ging KPN nog uit van groei ten opzichte van 2010, toen het resultaat uitkwam op 5,5 miljard euro. De analisten juichen het besluit om snel te handelen toe. "Wachten tot na de paasdagen geeft risico op lekken, dat is eerder gebeurd rondom de opvolging van Scheepbouwer", zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen bankiers. KPN is in zijn ogen nog steeds een kerngezond bedrijf dat door deze maatregel de komende tijd genoeg ruimte heeft zich aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen. Op 10 mei komt topman Blok met een aanvalsplan. Blok denkt aan een abonnement voor mobiele telefoons waarbij het voor de prijs niet uitmaakt of je belt, sms't of een app gebruikt.

Voor KPN is het niet ongezond om nog wat verder te snijden in het personeelsbestand, want daar zit nog steeds vet, denkt Versteeg. "Waren er vroeger mensen nodig die in een centrale letterlijk een stekkertje moesten omzetten iedere keer dat iemand belde, nu gaat alles via computers." Ook heeft KPN een deel van de werkzaamheden uitbesteed aan onder meer India.

De vakbonden echter voelen zich bedrogen. Zij geloven er niks van dat KPN zich zo kan laten overvallen door technologische ontwikkelingen. Hoewel er grote kritiek is op de hoge bonussen die de directie zich toebedeelde - vakbond CNV kwam uit protest niet naar het afscheid van Scheepbouwer -, heeft KPN in vakbondskringen de reputatie van sociaal bedrijf. Onder Scheepbouwer is miljoenen geïnvesteerd in het aan ander werk helpen van personeel. De vraag is wat Blok gaat doen. Abvakabo FNV maakt zich zorgen om de oudere werknemer. De bond zegt gedwongen ontslagen niet te accepteren.

Overigens is dit een voorbode voor reorganisaties bij vergelijkbare bedrijven als British Telecom en het Spaanse Telefónica. Nederlanders zijn enthousiaste voorlopers op het gebied van smartphones en sociale media als Facebook en Hyves.

Meer nieuws over KPN op VANDAAG 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden