Analisten: Laurus opnieuw in de rode cijfers

(Novum/Betten) - Laurus zal over het eerste halfjaar van 2007 opnieuw in de rode cijfers zijn beland, ditmaal met een nettoverlies van EUR 9,1 miljoen, zo is de gemiddelde verwachting van analisten. Het supermarkconcern boekte een jaar eerder nog een verlies ter grootte van EUR 26 miljoen. Laurus publiceert dinsdag voorbeurs zijn halfjaarcijfers.

De Betten Beursmedia consensus bestaat uit de taxaties van drie analisten. Hun taxaties lopen uiteen van een verlies van EUR 12 miljoen tot een verlies van EUR 5 miljoen. Het cijfer is exclusief bijzondere posten.

De analisten rekenen daarnaast gemiddeld op een operationeel verlies (EBIT) van EUR 2,9 miljoen. Een jaar eerder bedroeg dit nog een min van EUR 18 miljoen. De verwachte vooruitgang is volgens Karel Zoete van Rabo Securities grotendeels te danken aan de verkoop van de verlieslijdende Edah en Konmar-winkels in de tweede helft van vorig jaar.

Daarnaast heeft het supermarktbedrijf zich volgens Zoete geworpen op verbetering van de marketing en promotie van de Super de Boer-keten en een grotere efficiëntie op het gebied van overhead en logistiek. Analisten zullen bij de publicatie van de cijfers dan ook vooral gespitst zijn op de prestatie van de Super de Boer-supermarkten.

In juli publiceerde Laurus al omzetcijfers. De consumentenomzet van het bedrijf, die weergeeft wat consumenten besteed hebben in winkels, bedroeg in het eerste halfjaar van 2007 EUR 977 miljoen. De hieraan gerelateerde netto-omzet van de onderneming kwam uit op EUR 897 miljoen. De omzet van Laurus daalde door de verkoop van onderdelen.

De consumentenomzet van Super de Boer belandde over het eerste halfjaar op EUR 972 miljoen. De winkelketen behaalde een netto-omzet over de verslagperiode van EUR 763 miljoen.

Laurus bevindt zich momenteel in een omvangrijk reorganisatietraject. Daarbij worden zo'n 49 Super de Boer-winkels zonder perspectief verkocht, de distributie en het hoofdkantoor geherstructureerd en de verkoop van Edah en Konmar afgerond.

Analist Richard Withagen van SNS Securities vindt 'de restauratie bemoedigend'. Hij denkt dat de winstgevendheid van het bedrijf in de toekomst zal verbeteren.

Verder letten analisten bij de presentatie van de halfjaarcijfers vooral op de vooruitzichten voor heel 2007. In maart liet Laurus weten voor het hele jaar een break-even EBIT te voorzien en naar verwachting opnieuw een nettoverlies in de boeken te gaan schrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden