Analisten geven weinig om jaarcijfers Laurus

(Novum/Betten) - Laurus publiceert vrijdag de jaarcijfers, maar analisten zijn daarin nauwelijks geïnteresseerd. De omzet is namelijk al bekendgemaakt en het nettoresultaat is doorspekt met niet-voortgezette activiteiten, hoge herstructureringskosten en boekresultaten.

De directie liet op 17 januari 2007 al weten dat de netto-omzet van Laurus (inclusief verkochte formules) is gedaald van 3083 miljoen euro in 2005 naar 2645 euro miljoen vorig jaar. In het vierde kwartaal werd een identieke omzetgroei geboekt van 4,5% bij alle Super de Boer-winkels.

"Wat ons betreft is 2006 een verloren jaar", zegt analist Erwin Dut van Kempen. "Die cijfers boeien me niet zoveel meer. Het gaat er nu om hoe de nieuwe bestuursvoorzitter Laurus weer winstgevend gaat krijgen, wat dat kost en wanneer die doelen worden gehaald. Dan kunnen we de waarde van het bedrijf vaststellen."

Het noodlijdende Nederlandse supermarktconcern heeft de afgelopen jaar twee van zijn drie winkelformules verkocht: Edah en Konmar. De Edah-winkels zijn aan een consortium van Sligro Food Group en Sperwer Holding overgedaan. De Konmar-formule werd overgenomen door Ahold en Jumbo.

Laurus verwacht dat zijn enig overgebleven supermarkt, Super de Boer, over 2007 break-even zal presteren voor wat betreft het operationele resultaat (EBIT), zo liet het bedrijf in november weten. In de jaren na 2007 zal het EBIT zich volgens de directie verder positief ontwikkelen.

Volgens zes door Betten gepolste analisten zal Laurus in 2006 gemiddeld een nettoverlies hebben gerealiseerd van 49 miljoen euro. Een jaar eerder werd 66 miljoen euro verlies geleden. Wat betreft het bedrijfsresultaat gaan zij uit van 34 miljoen euro negatief.

De nog komende herstructureringen bij Laurus worden uitgevoerd door de nieuwe bestuurder Jan Brouwer. Hij trad in oktober vorig jaar aan als opvolger van oud-bestuursvoorzitter Bruijniks. Brouwer was tot mei 2006 directievoorzitter van Schuitema. Zijn komst naar Laurus werd door belanghebbenden toegejuicht.

In een interview met het Financieele dagblad zei Brouwer donderdag dat Laurus voor het eind van het jaar weer een 'normaal' bedrijf is. Hij wil nog vijftig probleemwinkels bij Super de Boer verkopen. Die hebben volgens Brouwer geen perspectief en drukken op de winst- en verliesrekening.

Eén ding is duidelijk: 2007 staat geheel in het teken van de transformatie van Laurus. Patrick Roquas van Rabo Securities verwacht dat de magere communicatie naar investeerders zal aanhouden in 2007. Verder ligt de focus volgens hem dit boekjaar op operationeel herstel van Super de Boer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden