Amsterdamse zwembaden zetten jongerenteams in om orde te handhaven

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - 'Een incident'. Zo en niet anders wil de Amsterdamse politiewoordvoerder K. Wilting aankijken tegen de ontruiming woensdagavond van het drukst bezochte buitenzwembad in de hoofdstad, het Flevoparkbad in Oost.

Het verband is snel gelegd. Nog maar enkele weken geleden vochten 150 veelal Marokkaanse jongeren tegen de politie in stadsdeel Overtoomseveld in Amsterdam-West. Eergisteravond waren het opnieuw jongeren die de confrontatie zochten met de politie. “Marokkaans ja, ik kan er niets anders van maken”, zegt Wilting.

Drie- à vierduizend bezoekers hadden woensdagavond verkoeling gezocht in het Flevoparkbad, onder wie nogal wat jongeren. Toen een badmeester enkele vechtende jongens uit elkaar haalde, ontstond een opstootje. Een groep van vijfentwintig Marokkaanse jongeren kwam verhaal halen. Een van hen duwde een badmeester door een ruit. Die moest met snijwonden naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Vanwege de ontstane gespannen sfeer besloot de zwembaddirectie daarop het zwembad te ontruimen.

De bezoekers moesten voor de ingang wachten totdat ze hun kleding op konden halen. Zo'n vijftig ongeduldige jongeren wilden niet wachten op toestemming. Toen politie te paard en hondengeleiders de ingang wilden vrijmaken, raakten ze slaags met de opdringende jongeren. Drie van hen werden opgepakt en opgebracht naar politiebureau Balistraat. Ze werden gevolgd door enkele tientallen jongeren, die op luidruchtige wijze hun onmiddellijke vrijlating eisten. Op aandrang van enkele ouders dropen de jongeren uiteindelijk af.

Er zijn al een aantal jaren problemen rond de zwembaden in de hoofdstad. Klierende jongens breken er kluisjes open, jatten spullen van badgasten of vallen meisjes lastig. In verschillende baden, zoals het De Mirandabad in Zuid, het Sloterparkbad in West, zwembad De Meerkamp in Amstelveen, en ook in het Flevoparkbad, zijn daarom teams van buurtjongeren gevormd die de orde handhaven. In het Sloterparkbad, waar de jeugd van de westelijke tuinsteden zwemt, staat in iedere gang of ruimte een badmeester of iemand van het jongerenteam. Om te voorkomen dat meisjes worden verkracht, zegt voorzitter H. Goettsch van stadsdeel Slotervaart / Overtoomseveld.

Dat maakt het voorval van woensdag des te vervelender, zegt sportwethouder Nesip Can van stadsdeel Zeeburg, waaronder het Flevoparkbad valt. Voor zover hij zich kan heugen, is er nog nooit zoiets gebeurd. Hij is een vechtpartij tussen vijftig jongeren in de hete augustusmaand van vorig jaar vergeten. Ook toen moest het zwembad voortijdig sluiten. Can: “Het is een heel drukbezocht zwembad met een heel goede accommodatie en een heel plezierige sfeer altijd.” Hij ziet het als eenmalige gebeurtenis en weigert elk verband te leggen met de rellen in West of met de herkomst van de jongens. “Dit zijn echte Amsterdamse jongeren, van Marokkaanse komaf.”

Anders dan in Slotervaart / Overtoomseveld is er voor jongeren in Zeeburg genoeg te doen, zegt stadsdeelhoofd sport Hugo Hilgers. Zo zat hij zelf woensdagavond bij een voetbaltoernooi voor 400 jongeren een paar honderd meter verderop. “Ze kunnen kanoën, tennissen, voetballen; er zijn meerdere jeugdhonken voor verschillende leeftijden. Er zijn ontzettend veel activiteiten voor jongeren. Er is geen stadsdeel dat zoveel voor jongeren doet. Iedere dag is het raak.”

Voor het gemeentebestuur is Peter Lankhorst gisteren net begonnen met een onderzoek naar de achtergronden van de rellen in Overtoomseveld. Tot de gemeenteraadsverkiezingen was hij stadsdeelwethouder in Bos en Lommer, daarvoor GroenLinks-parlementariër. Het valt volgens hem niet te ontkennen dat in Amsterdam-Oost en West, Marokkaanse jongeren voor meer problemen zorgen dan Surinaamse, Nederlandse of Turkse. Zoals in de Bijlmer Antilliaanse jongeren de grootste probleemgroep vormen.

Lankhorst benadrukt dat 'het merendeel' van de Marokkaanse jongeren in Amsterdam 'zich gelukkig goed redt'. “Er is een kleine harde kern die machogedrag vertoont en vrij onhandelbaar is. Ze hebben hun opleiding niet afgemaakt en komen in onze materialistische samenleving in de verleiding om snel geld te maken via criminele activiteiten. Dat zijn vooral Marokkaanse jongeren met een Berber-achtergrond, minder die uit de grote steden.” In september brengt de stuurgroep onder leiding van Lankhorst verslag uit.

Gisteren was het Flevoparkbad weer gewoon open.

- Zie ook pagina 11, Podium: Participatie oplossing

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden