Amsterdamse wijk Wittenburg zoekt antwoord op bruut geweld

Bloemen op de plek in Amsterdam waar een 17-jarige jongen is doodgeschoten. De wijk Wittenburg ziet een toename van extreem geweld onder jeugdbendes.Beeld ANP

Waar vrijdagavond nog de kogels door speeltuin Wittenburg vlogen, wordt in het naburige wijkcentrum nu weer door de buurtbewoners koffie gedronken en speuren werkzoekenden op de pc's naar een baan. Nee, hier wordt even niet meer gesproken over de moordpartij waarbij buurtgenoot en stagiair Mohammed Bouchikhi (17) om het leven kwam. 

Het is niet dat de medewerkers van het wijkcentrum niet zwaar bedroefd zijn. Er is eerder sprake van verlamming. Een speurtocht naar een passend antwoord op volstrekt ongepast gedrag is begonnen. De mond houden is even geboden, zeker nu de politie dertig man sterk aan het onderzoek is begonnen. Maar wat moet je ook zeggen? Niemand, maar dan ook echt niemand kan de  moord op de 17-jarige verklaren. 'Mo' gold als een voorbeeld, een jongen die hielp waar hij kon helpen.  

Gezamenlijke maaltijd

Een voorbijganger stopt voor de deur om even een moment stilte in acht te nemen en vervolgt zijn weg. Binnen wordt druk vergaderd. Op de activiteitenkalender staat voor vanavond een drie gangen menu voor vijf euro, van te voren opgeven is de boodschap. Maar wat doe je met die gezamenlijke maaltijd of beter gezegd wat doe je na een moord in een wijkcentrum waar de nadruk ligt op samen breien of haken en koken voor vaders met hun zoons? De beheerder van het centrum heeft even geen antwoord. Er wordt met de politie en de gemeente overlegd. En zij doen de woordvoering.     

Een enkele buurtbewoner vindt het jammer dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zich niet direct na de schietpartij in de wijk heeft getoond. Dat verzuim wordt deze week goedgemaakt, zo bevestigt een woordvoerder van Van Aartsen. Hij moet eerst een antwoord weten te vinden op de vraag van de wijkbewoners of de veiligheid van de buurt wel gegarandeerd is na zoveel bruut geweld. Eerder reageerde Van Aartsen al op de schietpartij: "Ik begrijp de onrust en angst die zijn veroorzaakt door deze meedogenloze schietpartij. Zeker omdat er zo veel kinderen aanwezig waren in het jongerencentrum."

Zwarte BMW

Morgenavond krijgt de schietpartij, waarbij naast een dodelijk slachtoffer ook twee gewonden vielen, aandacht in het programma 'Opsporing Verzocht'. De politie speurt vooral naar de bestuurder(s) van een zwarte BMW uit de 1-serie. Die wagen is door buurtbewoners gezien en zou een aantal keer rond De Witte Boei hebben gereden. De wagen werd later in de Dantestraat in de Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost teruggevonden. Hij was ten dele verbrand, bij de auto lag een jerrycan. De brandweer kon voorkomen dat de wagen geheel in vlammen op ging. Dat maakt het mogelijk nog sporen te vinden. Aanvankelijk betrok de politie een brandende Volkswagen in Amsterdam-West ook in het onderzoek, maar dat bericht werd later ingetrokken. 

De meest gehoorde theorie over de brute schietpartij is dat de aanval was gericht op Gianni L., een jongen van negentien jaar die al eerder gewond raakte bij een schietpartij in de buurt. Gianni, een bekende van de politie, was volgens de buurtbewoners vaker in het wijkcentrum dan alleen tijdens die fatale vrijdagavond. L. ligt nog in het ziekenhuis evenals het derde slachtoffer, een stagiaire van twintig jaar.

Lees ook: Wittenburg vreest meer geweld na dodelijke schietpartij

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden