Amsterdamse wethouder door het stof om lesbrief

(Novum) - De Amsterdamse wethouder van Onderwijs Hennah Buyne (PvdA) heeft de gemeenteraad haar excuses aangeboden. In een brief aan de raad verklaart ze tot twee keer toe een lesbrief te hebben aangepast. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week woensdag ontkende ze nog dat ze zich met de inhoud van het betreffende lespakket had bemoeid.

De wethouder heeft wijzigingen laten aanbrengen in illustraties. Ze was het niet eens met plaatjes waarop een moslim wordt achtervolgd door een militair en een foto waar moslimmeisjes direct boven een ME-busje stonden afgebeeld. De tekst heeft ze ongemoeid gelaten, stelt ze in de woensdag verstuurde brief.

VVD-fractieleider Eric van der Burg is verbijsterd over de knieval van Buyne. "Vorige week woensdag heeft zij de raad doelbewust verkeerd geïnformeerd", concludeert hij. Volgens de VVD'er heeft zij toen de raad gezegd dat zij 'niet wil en kan gaan' over de inhoud van de lesbrief. Zelf schrijft Buyne woensdag zich te excuseren voor de onduidelijkheid die ze heeft geschetst over haar verantwoordelijkheid voor de lesbrief.

Gemeenteraadsleden reageren verdeeld op de brief. SP-raadslid Willem Paquay noemt het aanbieden van haar excuses heel moedig. "Zij was te wazig over haar verantwoordelijkheid. Ze heeft daarin te weinig politieke ervaring. Chapeau dat ze er toch op durft terug te komen", zegt hij.

Het informatieve lespakket 'Laat je niet gekmaken!' maakt thema's als vrijheid van meningsuiting, geloof en politiek bespreekbaar. De tekst van de lesbrief werd aangepast nadat Geert Wilders bezwaar tegen de inhoud had gemaakt. Hij zag het lespakket mede door de passage 'Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen' als een anti-Wilders brochure.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden