Amsterdamse studenten hebben steeds vaker last van studiestress

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Het aantal studenten dat met problemen als faalangst aanklopt bij het Bureau Studentenpsychologen (BSP) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) groeit jaarlijks. Dat meldt dagblad Metro.

De studentenpsychologen voerden in 2011 1286 aanmeldingsgesprekken met UvA-studenten. 355 jongeren waren afkomstig van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De problemen van de studenten zorgen vaak voor studievertraging, volgens de psychologen van het BSP. Cijfers van eerdere jaren konden niet vrijgegeven worden, maar het BSP meldt wel een duidelijke stijging.

'Je hoort van je ouders dat je studententijd de leukste tijd van je leven is en dat blijkt ineens niet zo te zijn', zegt Esther Boucher, studentenpsycholoog bij het BSP. 'Je moet nieuwe vrienden maken, je eigen financiën beheren, op jezelf wonen, verleidingen van drank en drugs weerstaan. Dit zijn veel veranderingen. Het eerste jaar word je in het propedeusejaar nog meegenomen in een bepaalde structuur, maar vanaf het tweede studiejaar sta je voor meer keuzes.'

De studentenpsychologen zien dan ook vooral jongeren tussen de 21 en 24 jaar en weinig eerstejaars. Twee derde van deze aanmeldingen is vrouw en 77 procent komt uit zichzelf naar het BSP.

'Bij de jongens zie je vooral studieontwijkend gedrag. Ze willen wel studeren, maar het komt niet tot uitvoering door verleidingen als blowen, gamen, studieverenigingen of werken', aldus cognitief gedragstherapeut Sjoerd Kosterman. Voor het BSP biedt hij kortdurende psychiatrische hulp aan. 'Meisjes zijn juist vaak overijverig en te toegewijd. Dit leidt tot klachten zoals paniekaanvallen of slapeloosheid. Je moet hen juist afremmen en zeggen dat ze minder moeten studeren. In beide gevallen verzanden de studenten, zie je uitstelgedrag of worden ze verlamd door faalangst en komen ze uiteindelijk tot niets meer.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden