Amsterdamse Rekenkamer breekt met Zuidoost

(Novum) - De Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam werkt niet meer voor stadsdeel Zuidoost. Directeur Victor Eiff voelt een gebrek aan vertrouwen bij een belangrijk deel van de stadsdeelraad en heeft daarom besloten per direct met het stadsdeel te breken, meldt de rekenkamer vrijdag.

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek naar drie PvdA-raadsleden uit Zuidoost. Die werden in juni uit de fractie gezet na een rapport van de rekenkamer. Andre Bhola, Egbert Doest en Mala Eckhardt hadden ervoor gezorgd dat subsidie terechtkwam bij welzijnsorganisaties waarbij ze zelf waren betrokken. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten concludeerde vervolgens in augustus na een onderzoek in opdracht van de PvdA dat de drie raadsleden geen geld in eigen zak hadden gestoken. Dit werd tegengesproken door de rekenkamer. De landelijke PvdA stelde hierop een Commissie van Goede Diensten in. Die oordeelde dat het drietal mocht terugkeren in de fractie.

Eiff stelt een gebrek aan vertrouwen vast bij de PvdA, goed voor veertien van de 29 raadszetels, en een andere partij die hij niet wil noemen. De rekenkamer rondt wel de lopende onderzoeken voor het stadsdeel af. Ook blijft de rekenkamer onderzoeken doen die betrekking hebben op de hele stad, en die dus ook Zuidoost aangaan. "De resultaten rapporteren we echter alleen aan de gemeenteraad en niet aan de stadsdeelraad in Zuidoost", zegt Eiff. De rekenkamer bestaat voortaan uit acht in plaats van negen stadsdelen.

Het gaat volgens Eiff om de wijze waarop 'het gebrek aan vertrouwen in en onvrede met deze rekenkamer in de stadsdeelraad en in de media' is uitgesproken. "Naar aanleiding van ons onderzoek naar de subsidies in Zuidoost hebben de twee partijen zich negatief over onze kwaliteit en integriteit uitgelaten", stelt Eiff. "Het vertrouwen is van essentieel belang voor een goed en effectief functioneren van een lokale rekenkamer."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden