Amsterdamse rechtbank aarzelt over verhoor Antwerpse wethouder inzake kroongetuige

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben het openbaar ministerie in Amsterdam gevraagd drugssmokkelaar Johan V., alias de Hakkelaar, na de uitspraak in zijn strafzaak, aan te houden voor uitlevering. Dit betekent dat V., zelfs als hij wordt vrijgesproken, niet op vrije voeten komt. Hij zal worden vastgezet in afwachting van zijn eventuele uitlevering aan Amerika.

In Amerika wordt de Hakkelaar verdacht van de invoer van enkele tienduizenden kilo's hasj. De straffen daarop zijn veel hoger dan de maximale 8 jaar en 10 maanden cel die V. in Nederland kan krijgen. Begin maart begint in de staat Vermont het hasjproces tegen een paar Amerikaanse handlangers van de Hakkelaar.

Volgens justitie in Vermont wil men proberen de tegen de Hakkelaar ingezette kroongetuige Ad Karman ook in Amerika te laten getuigen. Het liefst ter plekke, maar als dat niet kan wordt hij in Nederland gehoord.

De Amsterdamse rechtbank kon het proces tegen de Hakkelaar gisteren niet afsluiten, omdat zij alsnog een beslissing moet nemen over een getuigeverhoor van de Antwerpse wethouder P. Sörensen. Dat kan alleen in aanwezigheid van de verdachten en deze waren gisteren niet ter zitting.

De rechtbank heeft afgelopen maandag op de, naar het zich toen liet aanzien, laatste dag van het proces verzocht het onderzoek ter terechtzitting pas donderdag te sluiten, zodat zij die extra dagen kon optellen bij de veertien die een rechtbank krijgt voor het formuleren van een vonnis. De sluiting op donderdag zou een pure formele gelegenheid zijn, waarbij de verdachten niet nodig waren.

Naar aanleiding van het EO-televisieprogramma Tijdsein van woensdag waarin de Belgische wethouder Sörensen melding maakte van mogelijke betrokkenheid van kroongetuige Fouad Abbas bij het ronselen van asielzoekstertjes in Nederland voor de prostitutie en vrouwenhandel, wil de verdediging nieuw onderzoek. Tegen de vriendin van Abbas zou al een gerechtelijk vooronderzoek lopen.

Hoewel het nog maar de vraag is of de rechtbank in zal gaan op het verzoek van de advocaten, is voor de inhoudelijke behandeling van dat verzoek wél de aanwezigheid van de verdachten nodig. Deze worden daarom vandaag opnieuw 'aangevoerd'.

De advocaten willen dat het openbaar ministerie antwoord geeft op de vraag of minister Sorgdrager een 'deal' heeft gesloten met haar Belgische ambtgenoot over een eventuele vervolging van Abbas in België. Er zijn, volgens advocaat mr. G. Spong, aanwijzingen dat Sorgdrager de Belgische justitie heeft gevraagd die onderzoeken en vervolgingen op een zacht pitje te zeggen, omdat dit anders het Hakkelaarproces in de wielen zou kunnen rijden.

Naast die mogelijke afspraak tussen Nederland en België willen de advocaten van de drie verdachten de Antwerpse wethouder Sörensen horen over de verdenkingen tegen Abbas.

Zowel het Nederlandse als het Belgische ministerie van justitie ontkent dat minister Sorgdrager en haar Belgische collega De Clerck hebben afgesproken dat justitiële onderzoeken naar Abbas op een laag pitje zijn gezet om het Hakkelaar-proces niet te hinderen.

Het OM in Amsterdam noemt de EO-uitzending “onzorgvuldig en zonder feiten. Deze Belgische roddel en achterklap mag de rechtbank niet beïnvloeden”, aldus de officieren mr. Witteveen en Teeven. Zij verzetten zich tegen verdere rechtszittingen tegen de Hakkelaar.

Mocht de betrokkenheid van Abbas bij vrouwenhandel en kinderprostitutie aannemelijk worden, dan zou dit, denken de advocaten, in het voordeel van de verdachten kunnen werken. Kleine vissen zouden dan zijn gevangen in ruil voor het laten lopen van een grote vis en dat kan in strijd zijn met het rechtsbeginsel van proportionaliteit. Door deze nieuwe ontwikkelingen is het de vraag of de rechtbank wel op 6 februari uitspraak kan doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden