Amsterdamse priester overhandigt boek over homoseksualiteit aan de paus

Paus Franciscus op het Sint Pietersplein. Beeld afp

"Geweldig. Ik ben zo blij. Beter dan dit had het niet kunnen gaan." Pierre Valkering, priester in Amsterdam, komt gisteren opgetogen het zonnige Sint Pietersplein afgelopen. Hij heeft net een boek over homoseksualiteit aan de paus gegeven.

Het gaat om 'Dag jongen van licht', dat dertig toespraken bevat die de Amsterdamse pastor Jan van Kilsdonk in de vorige eeuw bij de uitvaart van homoseksuele mannen heeft gehouden. Valkering heeft de bundel, die in 2012 in Nederland is verschenen, samengesteld en overhandigt nu de Italiaanse vertaling ervan aan de paus, aan het einde van diens wekelijkse audiëntie. "Dit voelt als een zegen", zegt Valkering vrolijk, terwijl hij even in de schaduw bij zit te komen.

'Beminnelijke en hartverwarmende man'
De priester vertelt: "Ik zat met ongeveer twintig andere priesters pal voor de basiliek. De paus naderde me. Wat een lieve, beminnelijke en hartverwarmende man is dat. In mijn beste Italiaans - en de heilige geest heeft me daarbij echt geholpen - zei ik tegen hem dat dit boek de kerk kan aanzetten tot verder nadenken over homoseksualiteit omdat het een schat aan ervaringen over homoseksuelen, over hun liefdes, levens en verdriet, bevat. De paus antwoordde dat hij veel aandacht voor hen heeft en ze altijd meedraagt in zijn hart." Waarop Valkering diens ring kuste.

In zijn toespraken bejegent Jan van Kilsdonk homoseksuele mannen op een warme en liefdevolle manier. Van Kilsdonk - naar eigen zeggen zelf geen homo - was in de vorige eeuw een begrip in Amsterdam en had veel bewonderaars. Eentje daarvan had de juiste contacten om het boek nu in Italië te laten verschijnen.

Overspoeld met verzoeken
Het is heel bijzonder dat Valkering de bundel persoonlijk aan de paus mag aanbieden, meent Vaticaan-expert Andrea Vreede. Ze zegt: "De paus wordt elke dag overspoeld met verzoeken. Hij beslist zelf waar hij wel en waar hij niet op ingaat. Het overhandigen van dit boek is hem voorgelegd, hij heeft erover nagedacht en bewust 'ja' gezegd.

In tegenstelling tot de vorige twee pausen wil Franciscus zich open stellen." Dat betekent niet dat het omgaan met homo's, dat Vreede 'een taboeonderwerp binnen de katholieke kerk' noemt, nu zal veranderen. "Maar deze paus wil in ieder geval luisteren."

Valkering heeft niet de illusie dat de kerkvorst 'Dag jongen van licht' zal lezen. "Hij kreeg net een hele stapel boeken cadeau. Maar zijn naaste medewerkers zijn wel op de hoogte van de inspirerende inhoud ervan. En hoge geestelijken en priesters uit de hele wereld, die in Rome komen studeren, kunnen nu kennis van die inhoud nemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden