Amsterdamse politie valt met 600 man koffieshops binnen

Van een onzer verslaggevers

Met ruim vijfhonderd politiemensen en zeventig functionarissen van belastingdienst en douane werden invallen gedaan in koffieshops in de Kinkerbuurt (Amsterdam-West) en in de omgeving van Bellamyplein en Rembrandtplein. Politiewoordvoerder Klaas Wilting zei gisteravond om half twaalf dat er toen al meer dan honderd mensen waren aangehouden op verdenking van deels criminele activiteiten en deels wegens illegaal verblijf in Nederland.

Commissaris F. Wagenaar, die de actie leidde, lichtte toe dat bij criminele activiteiten kan worden gedacht aan 'mensen bij wie vuur- en steekwapens zijn gevonden of drugs'.

Volgens Wilting was de actie gericht tegen 'alles was in die shops niet in orde is, van verdovende middelen tot vuurwapens, van belastingfraude tot criminaliteit, terwijl ook illegalen worden aangehouden'. Ook werd gelet op illegaal gokken.

Commissaris Wagenaar deelde mee dat iedere bezoeker van de koffieshops werd gecontroleerd, waarbij een polaroid-foto werd gemaakt. "Deze wordt vernietigd indien de persoon blijkt te beschikken over geldige verblijfspapieren" , aldus Wagenaar.

Wilting benadrukte dat de leefbaarheid van de buurt in het geding is en dat 'de Amsterdammer recht heeft op die leefbaarheid'. "We hebben aanwijzingen dat in sommige shops hard drugs worden verhandeld, en dat er ook sprake is van heling. En als de toegestane hoeveelheid van 30 gram soft drugs wordt overschreden, wordt dat ook aangepakt."

Leefbaarheid

Volgens Wilting was de aanleiding voor de actie een onderzoek, waaruit naar voren kwam hoezeer de leefbaarheid door de koffieshops wordt bedreigd. Besloten werd 'met een grote slag' tegen de misstanden op te treden. De ingreep was al geruime tijd in voorbereiding.

Omstreeks tien uur gisteravond werden op de Ten Katemarkt in Amsterdam-West enkele bussen van het gemeentevervoerbedrijf gevuld met arrestanten, die werden afgevoerd naar de bussenstandplaats tegenover het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht. De arrestanten, ongeveer vijftig per bus, waren geboeid met plastic handboeien. Sommigen waren daarmee ook vastgezet aan buizen in de bussen.

De actie, die wel tot halverwege in de nacht kon duren, werd uitgevoerd door het zogeheten Horeca-interventieteam. Volgens een buurtbewoonster begon de inval even voor half negen gisteravond. "Goede tijden, slechte tijden was nog bezig" , aldus de vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden