Amsterdamse moskeeën krijgen extra beveiliging

De Blauwe Moskee in Amsterdam-West.Beeld ANP

Moskeeën zijn blij met de extra veiligheids­maatregelen die de gemeente Amsterdam neemt.

Van een bebloede en onthoofde pop aan het hek tot provocerende barbecues met varkensvlees voor de deur. Zomaar wat voorbeelden van haat­acties tegen moskeeën in 2018, en anekdotisch bewijs van het zelfvertrouwen dat veiligheidsdiensten zien toenemen bij rechts-extremisten. Voor de gemeente Amsterdam reden om de gebedshuizen te gaan beveiligen. Dat zal vergelijkbaar zijn met de beveiliging die Joodse instellingen eerder ook al kregen, schreef burgemeester Femke Halsema vrijdag aan de raad.

Volgens de woordvoerder van Halsema hebben zich nog geen moskeeën gemeld die graag een beroep op die extra beveiliging willen doen. Hij wijst erop dat de gemeente al veel langer hulp aanbiedt met beveiligen, en daarover om de paar maanden overlegt met de besturen van de gebedshuizen. “Het is dus meer dat de burgemeester er vrijdag mee naar buiten kwam. Niet dat ze nu ineens een loket heeft geopend.”

Gebrek aan een onmiddellijke aanleiding of niet, onderzoeker en publicist Ewoud Butter vindt het niet gek dat de gemeente extra inzet op beveiliging. Al jaren houdt hij op zijn site bij hoeveel moskeeën kampen met haatincidenten, en ook hem valt op hoeveel openlijker dat de laatste jaren gebeurt. Protesten en demonstraties van bijvoorbeeld anti-islamclub Pegida zijn daar volgens hem een voorbeeld van. “Het zijn dat soort acties die de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ‘intimiderend’ noemt in zijn rapport”, zegt hij.

Vrijdaggebed

Yassin Elforkani (36), imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam-West, is blij met de maatregelen van de burgemeester. “Zelf hebben we de afgelopen twee jaar zo’n 15.000 euro geïnvesteerd in een nieuw beveiligingssysteem. Denk aan camera’s, maar ook aan vergoedingen voor vrijwilligers die de boel in de gaten houden bij het vrijdaggebed.” Dat geld besteedt hij liever aan educatieve programma’s.

“Elke moskee gaat nu kijken naar wat er nodig is en dan gaan we in gesprek met de gemeente. Belangrijk is dat er een professionele beveiligingsaanpak komt en dat niet het bestuur, maar de politie en beveiligingsbedrijven ermee aan de slag gaan.”

De bezoekers van de moskee zijn angstig, vervolgt hij. “Ze bellen ons bijvoorbeeld met de vraag welke veiligheidsmaatregelen we hebben getroffen. Ook merk je dat ze alerter zijn. Als er een tas in de gang staat, rent iedereen meteen rond op zoek naar de eigenaar.”

Sociale media

Volgens Elforkani komt de dreiging van geweld vanuit jihadistische hoek, maar ook hij ziet een groeiend rechts-extremisme. “Vooral op sociale media is het erg”, vertelt hij. “Er is één bericht dat ik nooit meer vergeet. Iemand schreef op onze Facebook-pagina: ‘In de fik met die handel, het liefst als de moskee helemaal vol zit.’”

Schrikbarend, noemt hij dat. En je lost dat niet alleen op met de fysieke beveiliging van het gebouw, zegt hij. “We moeten ook investeren in ontmoeting. De deuren van de moskee opengooien en het gesprek aangaan met buurtbewoners. Dan heb je die beveiliging niet nodig.”

In de Fatih-moskee in Amsterdam-centrum voelen bezoekers zich wél veilig, zegt de woordvoerder. “We hebben camera’s hangen en hebben daarnaast goed contact met de buurtpolitie. Dat stelt gerust.” Wel kreeg de moskee twee jaar geleden een dreigbrief waarin stond dat moslims moeten oppassen. Maar daar is het bij gebleven.

Lees ook:

Onthoofde pop voor moskee in Amsterdam

Een onthoofde pop, vastgemaakt aan het hek voor de Emir Sultan moskee in Amsterdam-Noord zorgde gisteren voor onrust en verbazing.

Waarom Pegida in Rotterdam wel een varken mag grillen voor de moskee

In Rotterdam mag anti-islambeweging Pegida vanavond aan de overkant van de Laleli-Moskee zijn elektrische barbecue aanzetten om een varken te grillen. In Den Haag, Gouda, Arnhem en Utrecht weigerden de burgemeesters Pegida toestemming voor een dergelijke demonstratie. Waar zit nu precies het verschil?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden