Drugsgebruik en feestjes, zoals hier het Amsterdam Dance Event, zijn oorzaken waardoor Amsterdammers slecht slapen, volgens ziekenhuis OLVG.

Slapeloosheid

Amsterdamse millennials slapen slechter dan hun landelijke leeftijdsgenoten

Drugsgebruik en feestjes, zoals hier het Amsterdam Dance Event, zijn oorzaken waardoor Amsterdammers slecht slapen, volgens ziekenhuis OLVG.Beeld ANP

Een druk leven en recreatief drugsgebruik spelen de jonge hoofdstedeling parten in bed, stelt het Amsterdamse ziekenhuis Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG).

Millennials in Amsterdam kampen dubbel zo vaak met slaapproblemen als hun leeftijdsgenoten in de rest van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis onder twintig- tot veertigjarigen. Vier op de tien Amsterdammers zeggen slecht geslapen te hebben in de afgelopen twee weken. Landelijk is dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek twee op de tien.

Het OLVG liet 270 Amsterdamse millennials via een onderzoekspanel een vragenlijst invullen. Volgens neuroloog en slaapexpert ­Kristel Kasius is de uitkomst representatief voor de twintigers en dertigers in de stad. Het onderzoek ondersteunt het beeld dat ze op de slaappoli ziet. Donderdag presenteerde ze de uitkomsten bij een lezing tijdens het Amsterdam Dance Event.

Het slechte slapen heeft volgens Kasius alles te maken met de levensstijl van jongvolwassenen in Amsterdam. “Ik zie mensen met een drukke baan en een gezin die zeggen dat ze eigenlijk geen tijd hebben om te slapen. Dat doen ze in de uren die over zijn, met het hoofd nog vol werk.”

‘Geen beeldschermen vlak voor het slapen’

Vaak gaan de laptop en telefoon mee in bed. 80 procent van de ondervraagden kijkt nog in de slaapkamer op de telefoon. “De straling van het scherm breekt melatonine af, een stofje dat zorgt dat je op de juiste manier gaat slapen. En nieuwsberichten of werkmails die je vlak voor het ­slapen ziet, kunnen je wakker houden”, zegt Kasius. Beeldschermen moet je volgens haar zeker een uur voor het slapen niet gebruiken. “Je moet een avondritueel ontwikkelen waarbij je afstand neemt van prikkels.”

In hoeverre houden de smartphone en een druk leven ook mensen in de rest van het land uit hun slaap? Kasius vindt dat lastig te beoordelen. Het probleem speelt volgens haar mogelijk ook in andere grote steden. “Amsterdam is wel heel druk”, zegt ze. “Er wordt hier veel van jonge mensen verwacht, zowel op hun werk als in hun sociale leven.”

Slaapmiddelen

Bovendien is het drugsgebruik onder Amsterdammers groter. “Feestjes willen ze niet missen. En dan nemen ze een pilletje of cocaïne om het vol te houden. Dat kan nog maanden tot een jaar na eenmalig gebruik effect hebben op je slaap”, zegt Kasius. Probleemslapers klagen ook over de drukte van de stad. “Er is veel geluidsoverlast, bijvoorbeeld van horeca en van Schiphol. Of van de buren, want mensen wonen dicht bij elkaar. En de stad is altijd verlicht.”

40 procent van de slechte slapers greep in het afgelopen jaar naar een slaapmiddel. Zij slikken bijvoorbeeld melatonine, dat het slaapritme volgens Kasius juist kan verstoren. En een voorgeschreven slaapmiddel als Temazepam heeft volgens Kasius nauwelijks effect, terwijl het wel verslavend is.

Het enige wat echt werkt is volgens Kasius ander gedrag. Cognitieve gedragstherapie kan de fervente bed-e-mailer daarbij helpen.

‘Met twee uur slaap kun je niet functioneren’

“We willen bij onze vrienden zijn, daten, reizen, werken… jonge Amsterdammers willen alles doen, en alles goed doen. En er rust een soort taboe op je niet goed voelen. Iedereen gaat maar door en verdooft zijn gevoel”, zegt Nina de Ruiter (28).

Als opgeleid psychologe en ervaringsdeskundige op het gebied van slaapproblemen weet ze dat dát niet de manier is. “Vaak betekent slecht slapen dat er iets niet goed is in je leven. Iets in je werk, een slechte relatie: dat moet je oplossen in plaats van een slaapmiddel nemen.”

Zelf heeft ze vanaf haar kindertijd periodes met slaapproblemen. “Het is vaak een combinatie van aanleg en omstandigheden”, zegt ze. De Ruiter slaapt nu één nacht per week zeven uur aan een stuk. Een of twee keer per week slaapt ze slecht, rond de vijf uur, met tussendoor wakker liggen. “Vooral zondagnacht, voor het begin van de week: dan heb ik een soort alertheid waardoor gedachten maar doorgaan.”

Het gaat beter dan een jaar geleden: toen sliep ze soms maar twee uur. “Dan kun je niet functioneren. Ik moest afspraken afzeggen. Je kunt ook minder goed relativeren. Ik ben vrij vrolijk, maar als ik slecht slaap ben ik somberder. Daardoor slaap je nog slechter.”

De Ruiter heeft er vooral last van als ze veel prikkels krijgt. Vorig jaar kwamen er op haar werk, bij een kenniscentrum op het gebied van verslavende middelen, veel taken op haar af. Vakantie spaarde ze op voor een langere reis. Nu neemt ze gedurende het jaar vaker rust. “Ik werk eraan, en het gaat steeds beter”, zegt ze.

In het weekend gaat ze meestal twee avonden op uit. Doordeweeks eet ze een of twee avonden met vrienden. “Ik zeg nu eerder nee. Na een drukke week is het oké om op vrijdagavond niets te doen, ook als ik dan iemand moet teleurstellen. Ik heb drie avonden per week voor mezelf nodig om op te laden.”

Haar telefoon laat ze voortaan buiten de slaapkamer, en het uur voor ze naar bed gaat kijkt ze er niet meer op. “Als je dat wel doet, blijf je mentaal actief. Dan zie ik op Facebook een feestje, en dan denk ik: zal ik daarheen gaan?”

Lees ook:

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen

Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Onder arbeidsongeschikten loopt dat percentage op tot 58 procent, bleek in augustus uit de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Drugsgebruikers in Amsterdam, elke groep zijn eigen middel en motief

In Amsterdam worden vaker drugs gebruikt dan in de rest van het land. Wie zijn dat eigenlijk, die hoofdstedelijke gebruikers? Alles over blowers, Zuidas- en yogasnuivers in dit smoelenboek van de grootste spelers uit de hoofdstedelijke drugsscene.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden